ANP
NOS Voetbal

Ajax kan Onana komende week terugverwachten op trainingsveld: 'Fitter dan ooit'

  • Jitse Bos

  • Jitse Bos

Harry Kane, Cristiano Ronaldo en Kylian Mbappé sieren de voorpagina's in de laatste dagen van de transferperiode. Maar rondom André Onana, van wie het toch wel duidelijk was dat hij Amsterdam zou verlaten, is het angstvallig stil. De geschorste doelman van Ajax leek op weg naar de uitgang, maar zoals het er nu uitziet, meldt hij zich volgende week zaterdag weer op trainingscentrum De Toekomst.

Onana mag namelijk vanaf 4 september weer aansluiten bij de groepstraining. Hoewel hij op 4 november pas weer wedstrijden mag spelen, heeft hij in juni te horen gekregen dat hij eerder in training mag.

Verwachting

Uiteraard kan er tot 1 september, als de transfermarkt sluit, nog van alles gebeuren. Maar hoe onvoorspelbaar de laatste dagen van de transfermarkt ook kunnen zijn, de verwachting is nu dat Onana 'gewoon' weer aansluit bij Ajax.

Door de mensen in zijn nabije omgeving wordt dat bevestigd. Er zijn geen aanbiedingen meer geweest, er speelt op dit moment niets. Zijn zaakwaarnemer Albert Botines houdt zich nog op de vlakte.

Hij zegt dat er nog steeds gekeken wordt om Onana onder te brengen bij een andere club, maar geeft toe dat het allemaal erg ongewis is. Onana legt de lat hoog als het gaat om een nieuwe stap in zijn carrière. En dus groeit de kans dat hij gewoon bij Ajax blijft.

De inmiddels 25-jarige doelman is in de zomer van 2022 transfervrij. Voor Ajax-trainer Erik ten Hag is een aflopend contract geen reden om hem niet op te stellen. "Onana is een keeper die voor ons altijd uitstekend heeft gepresteerd, zich super heeft ontwikkeld en een fijne persoonlijkheid is. Ik hoop dat hij zo snel mogelijk terugkomt. De beste gaat keepen", zei de oefenmeester deze zomer bij het trainingskamp in De Lutte.

En dus kan het voor Onana juist interessant zijn om zijn contract gewoon uit te dienen. Er is een grote kans dat hij weer gaat spelen bij Ajax en hij heeft na het seizoen de clubs voor het uitkiezen. Een luxepositie.

Salou

Onana, die de laatste maanden alle interviewverzoeken naast zich neer heeft gelegd, is momenteel in het Spaanse Salou. Hij traint daar individueel met Yvan Castillo, die hem vanaf het begin van zijn schorsing helpt om fit te blijven. "Hij is fitter dan ooit", zeggen de mensen in zijn omgeving. "Hij traint elke dag en is klaar om weer op het veld te staan."

Komende week - op de planning staat 3 september - komt Onana naar Amsterdam. Ook als er onverwachts toch nog een club komt voor de doelman, zal hij in de hoofdstad nog wat zaken moeten afhandelen.

ANP
André Onana viert een Amsterdamse treffer met zijn ploeggenoten

De laatste maanden is het niet altijd stil geweest rondom Onana. Een transfer naar Arsenal was al heel dichtbij. Zo sprak Onana meerdere keren met de Londense club. Ook leek een overgang naar Olympique Lyonnais in de maak, maar een transfer naar de club van trainer Peter Bosz ging ook niet door.

Ajax heeft de doelman voor en tijdens zijn schorsing altijd gesteund en hoopte op een contractverlenging, maar als de situatie de komende dagen niet verandert, lijkt Onana na dit seizoen gratis de deur uit te lopen. Het is ook precies de reden waarom veel supporters minder blij zijn met de in het verleden bewierookte Kameroener.

Opstellen of niet?

Fabian Nagtzaam, directeur van de supportersvereniging van Ajax, beschrijft het gevoel bij de fans. "Het is heel ambivalent. De één zegt 'opstellen', want de beste keeper. De ander vindt dat Onana de club in de steek heeft gelaten."

Voor veel Ajax-fans is het onbegrijpelijk dat Onana zijn contract niet heeft verlengd, als bedankje richting de club. Ajax heeft Onana altijd beschermd. "Maar dat is logisch. Ajax zal altijd achter werknemers blijven staan. Dat is een normale zaak. Ajax heeft zich netjes opgesteld", aldus Nagtzaam.

Pro Shots
André Onana op de tribune in de Johan Cruijff Arena

"Als Onana blijft, zal zijn rentree in de Johan Cruijff Arena met scepsis worden begroet. Maar alles valt of staat met het spel. Als Onana laat zien de beste te zijn, is het snel goed. Dat zie je ook met Steven Berghuis. Hij komt natuurlijk van Feyenoord. Hij zal zich moeten bewijzen om alle supporters achter zich te krijgen."

Nagtzaam: "We moeten als supporters niet vergeten wat Onana heeft betekend. In de Europa League en in de Champions League met name. Hij was - of is - een fantastische keeper in het Ajax-systeem. Hij heeft echt punten gepakt. Het meevoetballen en de reflexen. We hebben er lang van genoten."

De dagen tellen af. Nog een week te gaan. En anders mag Ten Hag hem op 4 september weer begroeten op De Toekomst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl