NOS Nieuws

Ambassadeur: nog honderden evacués in Afghanistan, halen deadline onzeker

Het is nog onzeker of Nederland erin slaagt om eind deze maand alle evacués uit Afghanistan te halen. Dat zegt de Nederlandse ambassadeur Caecilia Wijgers in Kabul in het radioprogramma Nieuws & Co op NPO Radio 1. Op dit moment moeten volgens haar nog honderden mensen worden geëvacueerd.

Eind deze maand, op 31 augustus, moeten alle landen hun evacuaties hebben afgerond. Dat is de deadline die de Verenigde Staten eerder hebben gesteld en die de Taliban willen handhaven. Maar volgens Wijgers is het nog onzeker of die datum gehaald gaat worden. "De situatie op het vliegveld is gespannen en dat neemt elke dag toe."

Het Nederlandse ambassadeteam in Kabul heeft tot dusver 810 mensen in veiligheid gebracht; vanochtend vertrok de tiende vlucht. Het gaat om zowel Nederlanders, als tolken en andere Afghanen die voor de Nederlandse missie hebben gewerkt. "De aantallen gaan echt omhoog", stelt Wijgers.

Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken melden zich nog altijd mensen die geholpen willen worden. "De komende dagen hopen we nog een flinke slag te maken", zegt de ambassadeur.

Een woordvoerder van de Taliban noemde het opschuiven van de deadline voor het vertrek van Amerikaanse troepen uit Afghanistan eerder vandaag onbespreekbaar:

'Vertrek Amerikanen na 31 augustus overschrijdt een rode lijn'

Verschillende landen hebben op de luchthaven van Kabul compounds ingericht voor hun ambassadepersoneel. Nederland is ook op het vliegveld aanwezig. Het gaat om een ambassadeteam dat onder meer wordt beveiligd door commando's en speciale eenheden van de marine.

Via de uitvalsbasis op de luchthaven probeert Nederland evacués in veiligheid te brengen, maar dat is volgens Wijgers niet eenvoudig. "We proberen onze mensen zo veilig mogelijk binnen te krijgen, maar dat lukt niet altijd georganiseerd. De situatie is gevaarlijk en risicovol."

'Schrijnende taferelen'

Wijgers spreekt van "schrijnende taferelen" voor de poorten van het vliegveld. De buitenring van het vliegveld is volgens de ambassadeur al in handen van de extremisten en naar verwachting zullen zij de macht over de luchthaven helemaal overnemen.

Duizenden Afghanen proberen de luchthaven op te komen, vertelt Wijgers. Landen die de toegangspoorten tot de luchthaven beheren zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, laten maar beperkt mensen door. "De poorten gaan vaak dicht, zonder dat wij daarover worden geïnformeerd."

"Het gaat allemaal heel onvoorspelbaar", vindt Wijgers. "Soms komen evacués in grote groepen, soms in kleine clubjes. Andere landen zijn aan dezelfde race bezig."

Dagelijks vertrekken nu militaire evacuatievluchten vanuit Kabul. Veel Afghaanse burgers proberen wanhopig het land te ontvluchten nu de Taliban aan de macht is:

Dit maakt de situatie rond het vliegveld van Kabul zo ingewikkeld

Buiten de poorten van de luchthaven hebben de Taliban de macht. Dat gaat er volgens Wijgers "erg hardhandig" aan toe. "Mensen die zich tegen de poorten aan drukken en proberen binnen te komen, worden bijvoorbeeld geslagen", zegt de ambassadeur. "Ook wordt er in de lucht geschoten."

Dat er in Nederland vragen zijn gerezen over de plotselinge evacuatie van het ambassadepersoneel uit Kabul, kan Wijgers zich voorstellen. "We deden dit op basis van een serieuze waarschuwing van de Verenigde Staten." Zij wijst erop dat ambassades van andere landen hetzelfde hebben gedaan. Ook die landen hebben een nieuw ambassadeteam ingevlogen, dat wordt beveiligd door veiligheidseenheden. Wijgers: "We doen er alles aan om de mensen terug te halen die veiligheid nodig hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl