NOS NieuwsAangepast

Meer zwerfhonden uit het buitenland en dus vaker gedragsproblemen

Deskundigen van de Utrechtse faculteit Diergeneeskunde zien steeds vaker geadopteerde zwerfhonden uit het buitenland met gedragsproblemen. Tijdens de coronapandemie adopteren meer mensen een zwerfhond uit het buitenland, zegt de universiteit. Daardoor signaleren deskundigen ook een toename van gedragsproblemen.

Zwerfhonden hebben volgens hen vaak veel begeleiding nodig. "En zelfs met goede begeleiding is de kans voor veel zwerfhonden groot dat ze onvoldoende wennen aan de Nederlandse leefsituatie", schrijft de Universiteit Utrecht.

Eerste twaalf weken cruciaal

Aan het begin van het jaar was ruim de helft van de honden in de Gedragskliniek van de faculteit geïmporteerd uit het buitenland. "Een aantal van deze honden is inmiddels geëuthanaseerd vanwege excessieve angsten", zegt gedragsbioloog Claudia Vinke. "Dat is in- en intriest, en een aantal eigenaren loopt al maanden te tobben met hun hond, ook dat is triest."

"Geadopteerde viervoeters kunnen zich hier in Nederland echt vreemdeling voelen", zegt Vinke. "Als ze in hun thuisland vooral gesocialiseerd zijn op andere honden en het leven in een straathondenroedel, maar geen fijn contact met mensen hebben gehad, kunnen er fikse problemen ontstaan."

De eerste twaalf weken zijn cruciaal voor de sociale vaardigheden van een hond. Een groot deel van de honden in de Gedragskliniek werd als verwaarloosd puppy in het buitenland op straat gevonden. "De prognose voor deze dieren is vaak slecht: de socialisatiefase kun je niet meer inhalen."

Meer nodig dan alleen aandacht

Het geven van liefde en aandacht is volgens haar niet voldoende om een hond sociaal te maken. De hond kan niet goed omgaan met die aandacht, voelt zich ontheemd en blijft angstig voor van alles en nog wat, zegt Vinke. "En de eigenaar zit met verdriet en ontreddering, omdat wat bedoeld was als redding op een fiasco lijkt uit te lopen."

De faculteit roept op om juist lokale organisaties te steunen die zwerfdieren helpen. En bij signalen van gedragsproblemen van je eigen hond direct deskundige hulp te zoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl