Griekenland verlengt stalen muur aan grens met Turkije tot 40 kilometer
Griekenland heeft de 12,5 kilometer lange stalen muur aan de grens van Noord-Griekenland met Turkije verlengd. Hij is nu 40 kilometer lang. Ook is een nieuw elektronisch detectiesysteem in gebruik genomen dat grenswachten waarschuwt als mensen toch proberen om illegaal de grens over te gaan.
De Grieken houden er rekening mee dat de machtsovername door de Taliban in Afghanistan een nieuwe vluchtelingenstroom op gang brengt. Tijdens de vluchtelingencrisis van 2015 probeerden bijna een miljoen mensen uit het Midden-Oosten via Turkije en Griekenland naar Europa te komen. Zo'n 60.000 vluchtelingen bleven in Griekenland achter.
"We kunnen niet passief afwachten", zei de minister van Burgerbescherming bij een bezoek aan de muur. "Onze grenzen blijven veilig en onschendbaar."
De Griekse premier Mitsotakis heeft over de situatie in Afghanistan contact gehad met de Turkse president Erdogan. Turkije bouwt zelf aan een muur aan zijn 540 kilometer lange grens met Iran. De meeste Afghanen, maar ook vluchtelingen uit andere landen, komen via Iran naar Turkije.
Erdogan wil dat andere landen Afghanistan en Iran hulp bieden, om te voorkomen dat Afghanen en Iraniërs elders op zoek gaan naar een beter leven.
Geen vluchtelingenstroom
Caroline van Buren van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, zei woensdag in Nieuwsuur dat er geen sprake is van een vluchtelingenstroom, al doen de beelden van de luchthaven van Kabul anders vermoeden.
De schatting van de UNHCR is dat zo'n 500.000 Afghanen in de afgelopen maanden hun huis verlaten hebben. "Het grootste deel zal terugkeren. De Afghanen die het land verlaten gaan vooral naar buurlanden Pakistan of Iran." Van Buren verwacht dat ze naar huis teruggaan als de situatie daar verbetert.