Paus Franciscus stelde in juni een wet in om seksueel misbruik aan te pakken
NOS Nieuws

Poolse oud-aartsbisschop bestraft omdat hij niet ingreep in misbruikzaak

Het Vaticaan heeft de voormalige aartsbisschop van de Poolse stad Wroclaw bestraft. De inmiddels gepensioneerde Marian Golebiewski deed niets met beschuldigingen van seksueel misbruik in de kerk toen hij tussen 1996 en 2013 bisschop en aartsbisschop was.

De 83-jarige Golebiewski heeft van het Vaticaan te horen gekregen dat hij zijn leven moet leiden "in de geest van boete en gebed" en dat hij niet meer mag deelnemen aan openbare ceremonies. Ook moet hij "een passend bedrag" betalen aan een stichting die zich inzet voor de preventie van seksueel misbruik en die slachtoffers van seksueel misbruik begeleidt.

Paus Franciscus streeft er al vanaf zijn aantreden in 2013 naar om de schandalen rondom misbruik aan te pakken. Begin juni voerde hij enkele belangrijke wijzigingen door in het kerkelijk recht waardoor er beter kan worden opgetreden tegen seksueel misbruik binnen de kerk.

Sindsdien kunnen priesters die zich schuldig maken aan het seksueel misbruiken van minderjarigen uit hun ambt worden ontheven. Ook kunnen boetes of schadevergoedingen worden opgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl