NOS Nieuws

Paus Franciscus scherpt straffen seksueel misbruik aan

Paus Franciscus heeft belangrijke wijzigingen doorgevoerd in het kerkelijk recht, waardoor seksueel misbruik binnen de kerk beter kan worden aangepakt.

In het nieuwe wetboek, dat over strafrecht gaat, is seksueel misbruik niet langer strafbaar vanwege het "schenden van de celibaatsplicht", maar wordt het misbruik een "misdrijf tegen de waardigheid van een persoon". Priesters die zich schuldig maken aan seksueel misbruik van minderjarigen kunnen nu uit hun ambt worden ontheven. Ook kunnen boetes of schadevergoedingen worden opgelegd.

Het zijn de meest ingrijpende wijzigingen in bijna veertig jaar; het oude wetboek dateert uit 1983. Critici zeiden dat dit wetboek verouderd en vaag was.

Met "een nieuw en helder omschreven strafrecht" wordt dat mogelijk anders, zegt Vaticaankenner Andrea Vreede. "Je hebt nu de middelen om verschillende soorten misdrijven, maar vooral seksueel misbruik, goed aan te pakken."

Met de wijziging wordt ook het groomen van minderjarigen en kwetsbare volwassenen strafbaar gesteld: oftewel vertrouwen winnen om hen vervolgens te verleiden tot seksuele handelingen.

Volgens Vreede zijn in het nieuwe wetboek de omschrijvingen van misdrijven duidelijker geworden en wordt het begrip misbruik breder gedefinieerd. "Daar vallen nu alle handelingen onder die met misbruik te maken hebben. Met duidelijke omschrijvingen van procedures, straffen en sancties."

Bert Smeets van de belangenvereniging misbruikslachtoffers is kritisch over de wijzigingen:

'Straf voor misbruik moet niet in kerk blijven, maar naar buiten komen'

Ook het niet aangeven van verdenkingen van misbruik wordt strafbaar. De nieuwe versie van het wetboek gaat vanaf 8 december dit jaar gelden.

Er is al jaren kritiek op de kerk omdat seksueel misbruik niet hard genoeg wordt aangepakt. Paus Franciscus streeft er al vanaf zijn aantreden in 2013 naar om de schandalen rondom misbruik aan te pakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl