
Zeker 250 mensen opgepakt bij anti-lockdowndemonstraties in Australië
In de Australische stad Melbourne zijn ruim 200 mensen opgepakt bij ongeregeldheden bij een anti-lockdowndemonstratie. Er waren zo'n 4000 mensen op de been. Al gauw liep de demonstratie uit de hand. De politie greep in door traangas en rubberen kogels af te vuren.
Bij de ongeregeldheden raakten zeven agenten gewond. De 218 mensen die zijn aangehouden, kregen allen een boete van omgerekend ruim 3000 euro.
Sydney
Ook in Sydney werd gedemonstreerd, er kwamen een paar honderd mensen af op de betoging. De anti-lockdowndemonstratie verliep daar rustiger. Wel werden 46 mensen aangehouden en 250 boetes uitgedeeld voor het niet volgen van instructies van de politie. Er waren zo'n 1400 agenten op de been. De politie had eerder gewaarschuwd dat de betoging verboden is.
Het protest was tegen de lockdown waarin de deelstaat New South Wales al weken in zit. Gisteren verlengden de autoriteiten de lockdown tot zeker eind september.
Op beelden is te zien dat de politie hard ingreep bij de protesten:
Australië heeft een van de strengste lockdowns ter wereld. Scholen zijn dicht, inwoners mogen alleen naar buiten om te winkelen, mogen maximaal twee uur sporten en ze moeten binnen een straal van vijf kilometer van hun huis blijven. Mondmaskers zijn overal verplicht.
Het aantal besmettingen in het land was afgelopen week gemiddeld 580 per dag, relatief weinig in vergelijking met bijvoorbeeld Nederland. Het land streeft naar een volledig coronavrije samenleving, een zogenoemde 'zero covid'-strategie.
Veel Australiërs hebben kritiek op dat 'zero Covid'-beleid en zeggen dat de overheid veel eerder had moeten beginnen met vaccineren. Lange tijd ging het goed met het aantal besmettingen in het land, waardoor de vaccinatiecampagne langzaam op gang kwam. Inmiddels is ongeveer een kwart van de bevolking volledig ingeënt tegen corona.
- liveblog
Rusland kan buitenlandse schuld niet aflossen • 'VS koopt luchtafweersysteem voor Oekraïne'
In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne.
De memo over vastlopen zorg die ziekenhuizen hadden willen hebben, maar niet kregen
Het RIVM kraakte al een maand voor de eerste corona-uitbraak de Nederlandse aanpak, zo blijkt uit onderzoek van de NOS.
Ministerie deelde vroege RIVM-memo over vastlopen zorg niet met ziekenhuizen
Ziekenhuizen werden totaal verrast tijdens de eerste coronagolf Maar nu blijkt uit een Wob-verzoek dat het RIVM al voor de pandemie berekende dat de zorg corona niet aankon.