NOS NieuwsAangepast

Twee aanhoudingen na aanslag Groningse journalist, verdacht van poging moord

De politie heeft twee mannen opgepakt die ervan worden verdacht dat ze molotovcocktails in en tegen het huis van een journalist in Groningen hebben gegooid. Ze zijn aangehouden op verdenking van poging tot moord.

Gisteren werden beelden van bewakingscamera's verspreid waarop twee verdachten duidelijk te zien zijn. Aan de hand van die beelden konden de verdachten worden opgepakt. Het zijn twee Groningers van 31 en 32 jaar oud.

Het brandbare materiaal werd gisternacht in en tegen het huis van journalist Willem Groeneveld gegooid. Hij is de oprichter van de lokale nieuwssite Sikkom. Hij kon zelf het vuur doven. Er raakte niemand gewond.

Ondergedoken

Het is niet duidelijk waarom er brand werd gesticht in het huis van de journalist. Groeneveld werd eerder geïntimideerd nadat hij had geschreven over het werk van een vastgoedondernemer. Zelf weet hij ook niet wie er achter zit, zei hij vanmiddag in het radioprogramma Oetse op Noord. Hij herkende de twee mannen op de camerabeelden niet. "Het kan uit meerdere hoeken komen."

De journalist en zijn vriendin zitten tijdelijk ondergedoken op een schuiladres. Inmiddels zijn ze bekomen van de ergste schrik. "We zijn opgelucht dat de vermoedelijke daders zo snel zijn opgepakt." Groeneveld denkt er niet over te stoppen. "Ik laat me niet de mond snoeren door geweld en intimidatie. Dan bereiken we alleen maar waar ze op uit zijn."

"Nederland is een vrije rechtsstaat waarin journalisten gewoon hun werk moeten kunnen doen en niet beperkt mogen worden door mensen die ze bedreigen of, nog erger, geweld tegen ze inzetten", zegt de Groningse hoofdofficier van justitie Greive.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl