1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Nieuws

Zij zitten vast in Kabul: 'Het is een spookstad'

In Afghanistan zitten nog enkele honderden mensen vast die naar Nederland willen worden geëvacueerd. Sommigen staan al op de evacuatielijst, anderen willen dat graag.

Een Afghaanse tolk, die voor het Nederlandse leger heeft gewerkt, telt de seconden af totdat hij zijn land kan verlaten. "Ik ga niet naar buiten, want vrienden hebben me verteld dat het gevaarlijk is", zegt hij tegen de NOS. Volgens hem gaan de Taliban 's nachts naar de huizen van mensen die met buitenlandse militairen hebben samengewerkt. "Iedereen kan ieder moment doelwit worden."

De tolk gelooft niets van wat Taliban-leiders in de media beloven. "Ze zeggen dat ze op niemand zullen schieten, dat ze niemand tot doelwit zullen maken. Maar wat wij zien en horen is dat dat wel degelijk gebeurt. De situatie is heel onvoorspelbaar en heel gevaarlijk."

Ook deze 29-jarige Afghaanse Nederlander is bang voor de Taliban. Ze is gestrand in Kabul, waar ze midden in de chaos op het vliegveld terechtkwam:

Afghaanse Nederlander in Kabul: 'Er werd overal geschoten'

Een Afghaanse arts, die een tijdje in Nederland heeft gestudeerd en daarna voor verschillende non-profitorganisaties heeft gewerkt, deelt het wantrouwen jegens de Taliban. "We hebben ervaring, we weten hoe ze zijn. En we denken dat ze niet heel erg zijn veranderd."

De arts, die nog geen buitenlands visum heeft, spreekt van een toneelstuk. "Ze voeren een act op van vergeving of amnestie. Maar als ze eenmaal de macht hebben in het land, zullen ze hun ware gezicht laten zien."

De Nederlandse Madina Shinwari, haar broertje en ouders lukte het vandaag wel om naar Nederland te komen. Ze werden op Schiphol opgewacht door hun twee zussen, die al eerder waren teruggekeerd uit Afghanistan:

Gezin herenigd in Nederland: 'We hebben geluk dat mijn vader Amerikaanse mensen kende'

De tolk die de NOS sprak, zegt de hoop nog niet te hebben opgegeven. "Ik geloof niet dat het Nederlandse leger mij hier achterlaat in deze gevaarlijke situatie." Maar sommige dingen die hij hoort, wakkeren bij hem wel angst aan. "Je hoort dat ze in veel regio's huiszoekingen doen. Die gebieden zijn redelijk ver van hier, maar ik weet niet wanneer ze onze regio komen doorzoeken. Daar word ik wel bang van."

Ook de arts noemt de huiszoekingen, waarover volgens hem veel video's rondgaan. "Ze gaan van deur tot deur, op zoek naar mensen die met buitenlanders hebben gewerkt. En om verraders te vinden, zoals zij het noemen."

Zelf gaat de arts nog nauwelijks naar buiten. "Ik durfde nog maar een keer mijn huis uit te gaan. Het is net een spookstad. Je ziet alleen de mannelijke inwoners: er zijn geen vrouwen, die zitten vast in hun huizen."

Onder hen zijn de zussen van de arts, beide studenten, en zijn moeder, die lesgeeft op een school. "Zij wacht af hoe tolerant de Taliban zullen zijn tegenover vrouwelijke docenten. Zelf ben ik echt wanhopig om het land te verlaten, want mijn leven loopt gevaar. Ik wil echt weg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl