NOS Nieuws

NN verkoopt vermogensbeheer aan zakenbank Goldman Sachs

De Nederlandse NN Groep (Nationale Nederlanden) verkoopt een deel van het bedrijf aan de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Het gaat om NN Investment Partners, de vermogensbeheertak van de verzekeringsgroep. Met de deal is 1,7 miljard euro gemoeid, zegt NN.

Met de stap breidt Goldman Sachs, dat al bijna 2 biljoen euro aan vermogen beheert, zijn aanwezigheid in Europa in één klap flink uit. Het Nederlandse NN Investment Partners heeft ruim 300 miljard euro aan vermogen onder zich.

Bij de vermogensbeheertak van NN werken 900 mensen verdeeld over 15 landen. Zij gaan allemaal mee naar het nieuwe bedrijf. Voor klanten van de verzekeraar verandert er weinig.

Het Nederlandse bedrijf zegt in een verklaring dat het door de deal gaat profiteren van de brede ervaring die de Amerikaanse zakenbank heeft met vermogensbeheer. De tak die verkocht wordt en onder de Amerikanen verder gaat, zal vermogen van NN Groep beheren.

Druk aandeelhouder

Waarschijnlijk heeft het Nederlandse bedrijf ook de druk gevoeld van Elliott Management, een Amerikaanse activistische aandeelhouder. Dezelfde aandeelhouder zette in 2017 AkzoNobel onder druk om een overnamebod te accepteren en voor meer winst te zorgen.

Die overname ging uiteindelijk niet door, maar Akzonobel verkocht wel de eigen chemietak en keerde winst uit aan aandeelhouders. Daar profiteerde Elliott toen ook van.

Vorig jaar maakte Elliott bekend dat het 3 procent van de aandelen in NN Groep had verworven. Daarmee is het een van de grootste aandeelhouders van de groep. De Amerikaanse aandeelhouder maakte vorige zomer al een speciale website waarin hij stelde dat NN Groep meer zou kunnen doen om zichzelf aantrekkelijker te maken voor aandeelhouders.

Na de verkoop van de vermogenstak zal NN Groep zich met minder verschillende zaken bezig houden, en zich meer richten op verzekeringen. Of de opbrengst ook gebruikt wordt voor een extra uitkering aan aandeelhouders is nog niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl