Cody Gakpo viert zijn treffer tegen Benfica

PSV houdt dankzij goal Gakpo hoop op tientallen miljoenen Champions League

PSV staat voor een lastige klus om de groepsfase van de Champions League te bereiken. De Eindhovenaren verloren woensdagavond het eerste duel in de play-offs bij Benfica met 2-1. Volgende week is de return in Eindhoven. Als het PSV lukt om het hoofdtoernooi te bereiken, kan de club zo'n 35 miljoen euro bijschrijven.

PSV keek al snel tegen een achterstand aan. Na een kleine tien minuten was Rafa Silva, op aangeven van Roman Jaremtsjoek, het eindstation van de eerste goedlopende aanval van Benfica. De Eindhovenaren hadden het daarna lastig om kansen te creëren tegen het defensief ingestelde Benfica.

Zahavi buitenspel

Het leek na een half uur dan ook vanuit het niets 1-1 te worden toen Eran Zahavi de bal binnenschoot. De Israëlische PSV-spits werd echter teruggefloten wegens buitenspel, waarna de VAR bevestigde dat Zahavi inderdaad iets te scherp stond bij de pass van Olivier Boscagli die hem lanceerde.

Eran Zahavi baalt na zijn afgekeurde goal

De afgekeurde goal zorgde er wel voor dat PSV beter in de wedstrijd kwam. Zo nam Cody Gakpo het Portugese doel onder vuur, maar doelman Odisseas Vlachodimos had een antwoord op zijn pegel. Aan de andere kant stond Joël Drommel op zijn post bij een aantal afstandsschoten.

Kort voor rust was de keeper van PSV kansloos bij een inzet van dichtbij van Julian Weigl. Nicolás Otamendi kopte de bal uit een hoekschop richting het PSV-doel, Weigl stond bij de tweede paal klaar om binnen te schieten.

Doelpunt Gakpo

Ondanks de dreun van de 2-0 begon PSV vol overtuiging aan de tweede helft. Nadat Marco van Ginkel en Zahavi op Vlachodimos stuitten, had Gakpo wel succes. Hij besloot na een rush om voor eigen succes te gaan in plaats van af te spelen en met succes, want Gakpo zag zijn schot via Otemendi binnenvliegen: 2-1.

Gesteund door de goal ging PSV vol overtuiging op jacht naar de gelijkmaker. Gakpo bracht Mario Götze met een mooie pass in stelling maar met een uiterste inspanning voorkwam Silva een goal van de Duitser. Daarnaast bleek ook de Griekse doelman van Benfica meer dan eens een sta in de weg voor PSV.

Zo voorkwam Vlachodimos een eigen goal van Veríssimo en bokste hij een hard schot van Gakpo uit het strafschopgebied. Naar mate de tweede helft vorderde vloeiden de krachten langzaam weg bij PSV, waardoor de gelijkmaker uitbleef. Zo leed PSV zijn eerste nederlaag van dit seizoen, maar mag het nog volop hoop koesteren op het bereiken van de Champions League.