NOS Voetbal

Groepsfase Europa League ver weg voor AZ na verlies op Celtic Park

Bekijk hier de samenvatting van Celtic - AZ (2-0)

Onder het toeziend oog van vijftigduizend enthousiaste toeschouwers heeft AZ verzuimd om een eerste stap te zetten richting de groepsfase van de Europa League. Op Celtic Park in Glasgow gingen de Alkmaarders met 2-0 onderuit tegen Celtic.

AZ leek alles behalve onder de indruk van de sfeer in het stadion. Al heel snel zorgde Zakaria Aboukhlal voor gevaar via een knappe solo. Even later schoot Vangelis Pavlidis op de paal. De van Willem II overgekomen spits zag doelman Joe Hart de bal nog licht aanraken. De pass op Pavlidis was van Teun Koopmeiners. De aanvoerder keerde terug in de basis nadat hij afgelopen weekend op de bank zat.

Toch was het de thuisploeg die op voorsprong kwam: Kyogo Furuhashi werkte de bal fraai binnen uit een voorzet vanaf de zijkant.

Kyogo Furuhashi viert zijn treffer tegen AZ

AZ was het vervolgens even kwijt en zag doelman Hobie Verhulst erger voorkomen. Via schoten van Aboukhlal stichtte de ploeg van trainer Pascal Jansen nog enig gevaar.

Gesteund door het publiek was Celtic echter de gevaarlijkste ploeg met onder andere kansen voor Stephen Welsh en David Turnbull.

Kans Oosting

Na rust leek AZ iets beter voor de dag te komen. Op aangeven van Pavlidis kreeg Thijs Oosting een grote kans, maar de linksback schoot over.

Op het uur ging het echter opnieuw mis voor AZ. Na balverlies van Koopmeiners kon James Forrest doorlopen. Via het been van Timo Letschert belandde zijn schot ongelukkig achter Verhulst.

Vreugde bij de spelers van Celtic

De grootste kans in de resterende tijd was voor de Schotten. Odsonne Édouard zag tot twee keer toe zijn inzet worden gekeerd door Verhulst, waarna de doelman in de rebound ook nog hulp kreeg van Bruno Martins Indi. De centrale verdediger haalde de bal in derde instantie van de doellijn.

Return

Donderdag 26 augustus is in Alkmaar de return. De winnaar van het tweeluik plaatst zich voor de groepsfase van de Europa League. De verliezer speelt groepsfase Conference League.

Jansen niet helemaal ontevreden: 'Spelen de nodige kansen bij elkaar, nu zaak ze te maken'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl