Rod Stewart komt aan bij het stadion van Celtic
NOS Voetbal

AZ's opponent Celtic in 2021: doelman Hart, de neef van Lukaku en Rod Stewart

Virgil van Dijk werd er volwassen, Jan Vennegoor of Hesselink scoorde namens de club op Old Trafford en Henrik Larsson verdiende er zijn transfer naar FC Barcelona.

Celtic, een Schotse topclub met zo'n honderd prijzen meer in de kast dan AZ. Een voetbalclub van naam. Maar dan met name dankzij de prestaties in het verleden.

Wie er in 2012 kampioen van Schotland werd? Celtic. 2013? Celtic. Het jaar daarop? Celtic. En daarna? Celtic. Tussen 2012 en 2020 gingen alle negen landstitels naar Celtic.

Totdat Steven Gerrard afgelopen seizoen met zijn Rangers FC korte metten maakte met Celtic. De Rangers werden met 102 punten landskampioen. Celtic werd tweede op 25 punten achterstand.

Wie de huidige selectie van Celtic erbij pakt, zal niet snel onder de indruk zijn. De tijd van grote namen - denk aan spelers als Pierre van Hooijdonk, Chris Sutton, Paolo Di Canio, Mark Viduka, Thomas Gravesen, Roy Keane, Shunsuke Nakamura en Georgios Samaras - is (even) voorbij.

Bekendste naam: Joe Hart

De bekendste naam is die van doelman Joe Hart. En die is er pas net. De 34-jarige Hart, goed voor 75 interlands in het Engels nationale team, kwam over van Tottenham Hotspur, waar hij op de bank zat. Bij Celtic is hij wel weer eerste keus.

Joe Hart, keeper van Celtic

Odsonne Edouard is de gevaarlijkste man. In Nederland zouden we hem kunnen kennen van het jeugd-EK van afgelopen zomer. Hij was basisspeler bij titelfavoriet Frankrijk, dat door Jong Oranje naar huis werd gestuurd na de kwartfinales.

De 23-jarige Edouard, een jeugdproduct van Paris Saint-Germain, kan prima cijfers overleggen. Hij werd tweemaal topscorer van Schotland, maakte in 175 duels voor Celtic 85 goals en was goed voor 39 assists.

Blikvanger: Kyogo Furuhashi

Een andere opvallende naam is die van Japans international Kyogo Furuhashi. De behendige aanvaller kwam deze zomer voor zo'n 5,4 miljoen euro over van Vissel Kobe, waar hij onder meer samenspeelde met David Villa, Lukas Podolski, Andrés Iniesta en Thomas Vermaelen.

Kyogo Furuhashi, de uitblinker bij Celtic

De 26-jarige linksbuiten is een sensatie in de Schotse competitie en maakte bij zijn thuisdebuut tegen Dundee (6-0 winst) meteen een hattrick. Twintig minuten voor tijd kreeg hij een publiekswissel met de daarbij behorende staande ovatie.

Mooiste naam: Boli Bolingoli en zijn bekende neef

De man met de mooiste naam in de selectie - voor wat het waard is - is Boli Bolingoli. De linkspoot is terug na een huurperiode bij Istanbul Basaksehir, maar speelde nog geen minuut dit seizoen. En dat terwijl de verwachtingen bij zijn komst in 2019 nog zo hoog waren.

Boli Bolingoli (Celtic)

Bolingoli is namelijk een neef van Romelu (Chelsea) en Jordan Lukaku (Lazio). Bij zijn aantreden in Glasgow toonde Bolingoli zich vol bravoure. Hij vertelde dat hij van de drie familieleden de beste techniek zou hebben. Al waren zijn neven fysiek sterker. Dat wel.

Bekendste fan: Rod Stewart

Hij moest even grijpen naar zijn broekzak, daar zat een wit zakdoekje verstopt en dat had hij nodig om de tranen uit zijn ogen te vegen. De beelden van de huilende rockster Rod Stewart na de 2-1 thuiswinst van Celtic op FC Barcelona in de Champions League in 2012 gingen de wereld over.

Al is hij niet altijd even geliefd geweest bij de fans.

  • AFP
    15 augustus 2021: Rod Stewart op de tribune bij Celtic
  • AFP
    15 augustus 2021: Rod Stewart op de tribune bij Celtic

Toen Stewart twee jaar terug via Twitter zijn felicitatie uitsprak naar premier Boris Johnson na diens overwinning in de verkiezingen van het Britse Lagerhuis, schoot het bij veel Celtic-fans in het verkeerde keelgat.

Stewart zou door de conservatieve Johnson te feliciteren zijn Schotse identiteit te grabbel gooien, oordeelden de fans, die in de eerstvolgende thuiswedstrijd hun onvrede met een spandoek duidelijk maakten.

15 december 2019: Celtic-supporters hebben spandoeken tegen Rod Stewart

De 76-jarige zanger, de bekendste fan van de club, liet zich niet afschrikken en bleef Celtic bezoeken. Hij zat ook afgelopen weekend, nu er weer wat fans naar het stadion mogen komen, samen met zijn zoon op Celtic Park.

Hoe zit het met de vorm?

Stewart zag hoe zijn club de kwartfinales van de Schotse beker bereikte, door Hearts te verslaan. Dat was eerder nog mislukt in de eerste speelronde van de competitie. De club herstelde zich met een 6-0 zege op Dundee FC in de tweede speelronde.

Celtic, nog altijd de enige Schotse club die erin is geslaagd om de Europacup I (tegenwoordig bekend als de Champions League) te winnen (in 1967 was dat), werd vorige maand in de voorrondes van de Champions League uitgeschakeld door FC Midtjylland.

Dankzij twee overtuigende zeges op het Tsjechische FK Jablonec staan de Schotten nu in de play-offs van de Europa League tegenover AZ.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl