1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Tientallen doden bij aanval jihadisten in Burkina Faso

In het noorden van Burkina Faso zijn tientallen mensen om het leven gekomen bij een aanval door islamitische extremisten.

In de buurt van de plaats Arbinda doodden de militanten volgens staatsmedia zeker 47 mensen, onder wie dertig burgers en veertien militairen. Aan de kant van de aanvallers zouden zeker zestien mensen zijn gedood, maar er zijn ook berichten dat het er veel meer zijn.

Het grensgebied van Burkina Faso, Mali en Niger heeft vaker te maken met bloedig geweld door islamitische extremisten. Sommige terreurgroepen hebben banden met organisaties als Al-Qaida en Islamitische Staat.

Het geweld heeft dit jaar tot nu toe aan honderden burgers het leven gekost. Alleen al in Burkina Faso zijn volgens de Verenigde Naties 1,2 miljoen mensen op de vlucht.

AFP
Een meisje in haar onderkomen in een vluchtelingenkamp in het noorden van Burkina Faso

Maandag kwamen bij een aanval door gewapende mannen in Niger 37 mensen om het leven, onder wie 14 kinderen. In Burkina Faso vonden afgelopen week bij twee aanvallen zeker 42 mensen de dood.

Sinds 2014 probeert Frankrijk met duizenden militairen de opkomst van het jihadisme in de Sahel de kop in te drukken. Vorige maand maakte de Franse president Macron bekend dat de troepen zich in het eerste kwartaal van 2022 zullen terugtrekken. Op dit moment zijn er ruim 5000 Franse militairen in de regio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl