Fabio Jakobsen AFP

Ruim een jaar geleden werd gevreesd voor het leven van wielrennen Fabio Jakobsen. Hij was hard onderuit gegaan in de Ronde van Polen en lag ernstig gewond in een Pools ziekenhuis. Wat toen niemand kon bedenken, was dat hij nu alweer op de hoogste trede van het podium zou staan.

"Het is een droom die uitkomt", zijn de eerste woorden van de 24-jarige Nederlander na zijn ritzege in de Vuelta, zijn eerste grote ronde sinds zijn heftige valpartij. "Na de crash was het een lange weg terug. Ik ben extreem dankbaar dat ik hier weer mag staan."

Vervolgens neemt Jakobsen de tijd om iedereen te bedanken die hem heeft geholpen om weer wielrenner te kunnen zijn. " Er is veel tijd en moeite in gestoken door veel mensen. Dit is ook hun overwinning. Ik heb het over de dokters, de medische staf, het team en mijn familie. Mijn familie is de reden dat ik hier ben."

Dat hij weer terug is, betekent overigens niet dat hij weer helemaal de oude is. "Ik ben nog niet alle angst kwijt", erkent Jakobsen bij Langs de Lijn En Omstreken. "Ik ben nu meer gefocust dan vroeger. Nu ga ik ervanuit dat iemand van zijn lijn af kan wijken, vroeger dacht ik daar niet aan."

"Dat wil niet zeggen dat ik stop met trappen, maar als het moet knijp ik wel in de remmen", gaat Jakobsen verder. "Dan verlies ik liever dan dat ik weer zo de hekken invlieg."

Hectische finale

"Het was hectisch", vertelt hij over de finale van de vierde etappe. "Alle klassementsrenners willen vooraan zitten. Bert (Van Lerberghe) bracht me naar voren in toen kon ik mijn sprint beginnen. Ik vond het wiel van Démare. Hij was de man om te verslaan vandaag. Ik ben blij dat ik hem nog voorbij kon."

Bekijk in de videocarrousel de samenvatting van de etappe en de reactie van Jakobsen:

De overwinning van Jakobsen kwam niet uit het niks. Ook in de tweede etappe was hij er al dichtbij. Toen werd hij tweede achter de Belg Jasper Philipsen.

"Die eerste sprintetappe was het net niet, maar dat gaf me wel vertrouwen dat het ook weer een net wel kan zijn", zegt Jakobsen enkele uren na zijn zege, terwijl hij met de benen omhoog in de auto zit op weg naar het hotel.

Zege wordt Jakobsen gegund

"Ik ben m'n benen in elk geval niet verloren bij de valpartij in Polen." En dat weet nu ook de rest van het wielerpeloton. Veel van zijn wielercollega's zochten Jakobsen na afloop even op om hem te feliciteren met zijn ritzege.

Fabio Jakobsen wordt gehuldigd na zijn ritzege AFP

"De meesten vinden het al heel bijzonder dat ik er weer bij ben. Mannen als Trentin en m'n vrienden Van Baarle en Hofstede kwamen naar me toe. De meeste jongens zijn wel blij met m'n overwinning, omdat ze het me gunnen."

STER reclame