Demonstranten bij het Poolse hooggerechtshof tegen de samenstelling van de tuchtkamer voor rechters
NOS NieuwsAangepast

Polen zwicht voor eis EU over tuchtkamer, maar onder protest

De regering van Polen ontmantelt onder protest de tuchtkamer voor rechters, zoals de Europese Commissie heeft geëist. De deadline daarvoor liep gisteren af. In de brief die de regering naar Brussel heeft gestuurd, staat dat de tuchtkamer de komende maanden wordt geschrapt als deel van een breder pakket aan hervormingen op justitieel terrein.

Tegelijkertijd wordt verwezen naar de uitspraak van het Poolse Constitutionele Hof van vorige maand. Dat hof is van mening dat de omstreden tuchtkamer niet hoeft te verdwijnen, omdat de Europese Commissie niets over interne aangelegenheden te zeggen heeft. Dat zou ook gelden voor het Europees Hof van Justitie in Luxemburg, dat zich in april achter het Commissiestandpunt schaarde.

Het lang lopende conflict tussen Brussel en Polen gaat over de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Voor de tuchtkamer moeten voornamelijk rechters verschijnen die kritisch zijn geweest over de regering en de hervormingen.

Volgens Brussel zijn de rechters die het functioneren van collega-rechters moeten beoordelen op de hand van de regering. De leden zijn geselecteerd door een raad van rechters, die op hun beurt zijn gekozen door het parlement. De conservatieve regeringspartij PiS van premier Morawiecki en president Duda heeft daarin de absolute meerderheid.

Ultimatum

Brussel had Polen een ultimatum gesteld: als er voor 16 augustus geen verbeteringen waren aangekondigd, zou de Europese Commissie Polen boetes opleggen.

De leider van PiS, vicepremier Kaczynski, beloofde eerder deze maand al dat de tuchtkamer hervormd zou worden. Ook hij zei dat Brussel geen rechtsmacht over nationale zaken heeft.

Hoe de hervormingen eruit gaan zien, is niet duidelijk. In september moeten de eerste voorstellen op tafel liggen.

Welk recht weegt het zwaarst, het Poolse of het Europese? NOS op 3 maakte eerder deze explainer:

Polen, de EU en het recht van de sterkste

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl