Jaroslaw Kaczynski, leider van regeringspartij PiS en vicepremier
NOS Nieuws

Leider regeringspartij Polen kondigt aanpassingen omstreden tuchtkamer aan

De Poolse regering gaat veranderingen doorvoeren bij de omstreden tuchtkamer. Dat zegt Jaroslaw Kaczynski, vicepremier en leider van regeringspartij PiS, tegen het Poolse persbureau PAP.

"We gaan de tuchtkamer in de huidige vorm ontbinden", aldus Kaczynski.

De in 2017 opgerichte kamer kan rechters bestraffen, maar de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de kamer wordt betwist. De tuchtkamer is samengesteld uit rechters die zijn geselecteerd door de nationale raad voor de rechterlijke macht, die weer is gekozen door het PiS-gedomineerde parlement.

Het Europees Hof van Justitie bepaalde vorig jaar dat het werk van de tuchtkamer moet worden opgeschort. Daar werd tot dusverre geen gehoor aan gegeven.

Ultimatum

Brussel had Polen daarom een ultimatum gesteld: als er voor 16 augustus geen verbeteringen zijn aangebracht aan de tuchtkamer, zal de Europese Commissie via de Europese rechter proberen het land boetes op te leggen.

In elf minuten legt NOS op 3 uit waar het conflict tussen Polen en de EU om draait:

Volgens Kaczynski is met het hervormen van de tuchtkamer "het onderwerp van het geschil" met de EU verdwenen. Hij benadrukte wel het oneens te zijn met de uitspraak van het Europees Hof van Justitie. Volgens de vicepremier is het niet aan Brussel om te oordelen over nationale zaken waar de EU in zijn ogen geen rechtsmacht over heeft.

Daarnaast waren de aanpassingen aan de tuchtkamer al gepland, zei Kaczynski. Hoe die eruit gaan zien, is niet duidelijk. In september moeten de eerste voorstellen voor de hervorming op tafel liggen. Vanuit Brussel is er nog niet gereageerd.

Opgeschort

Eerder deze week schortte het hoofd van het Poolse Hooggerechtshof het werk van de tuchtkamer op, in reactie op de eis van de Europese Commissie om de onafhankelijkheid van het orgaan te verbeteren. Er mogen voorlopig geen nieuwe zaken worden aangenomen.

De verordening geldt totdat het juridische conflict tussen Warschau en Brussel is opgelost, met een uiterlijke deadline van 15 november.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl