Delen rampgebied Haïti nog buiten bereik hulpverleners, tropische storm op komst
Hulporganisaties proberen zo snel mogelijk Haïti te bereiken na de zware aardbeving van zaterdag. Het Caribische land staat ook nog de zware tropische storm Grace te wachten.
Tot dusver zijn 1419 doden geteld, 6000 mensen raakten gewond. Zo'n 800.000 Haïtianen zijn volgens het Rode Kruis direct getroffen door het natuurgeweld.
Een aantal gebieden zijn nog steeds niet toegankelijk, omdat de aardbeving op en aantal plaatsen leidde tot aardverschuivingen. "Er zijn zoekacties gaande om mensen onder het puin vandaan te halen", zei Naomi Nolte van het Rode Kruis in Nieuws en Co. Het dodental zal naar verwachting verder oplopen omdat op veel plekken geen telefoonsignaal is en mensen daardoor lastig om hulp kunnen vragen.
Tropische storm op komst
Diverse landen en hulporganisaties sturen hulpgoederen met helikopters en boten naar het zwaar getroffen zuidwesten van het eiland. Het Rode Kruis is in het gebied om reddingsacties uit te voeren en acute medische zorg te bieden. "De ziekenhuizen zijn overbelast door het grote aantal gewonden of ze zijn beschadigd. Veel mensen zijn hun huis kwijtgeraakt", aldus Nolte.
Normaal gesproken worden Haïtianen die op kwetsbare plaatsen wonen bij de komst van een tropische storm geëvacueerd, maar dat is nu bijna niet mogelijk. "We bieden onderdak in de vorm van tentjes zodat mensen in ieder geval droog zitten."
Vooral het zuiden van Haïti werd hard getroffen, is te zien in deze beelden:
Volgens Nolte is het ook belangrijk om de slachtoffers psychische hulp te bieden. "Veel mensen zijn getraumatiseerd geraakt door de gigantische aardbeving van 2010", zegt Nolte. Die beving eiste 52.000 tot 100.000, maar volgens officiële cijfers zelfs 200.000 mensenlevens. Zeker anderhalf miljoen Haïtianen raakten dakloos. "Tel daar orkaan Matthew uit 2016 bij op die veel verwoesting heeft achtergelaten."
"Nu zie je twee vergelijkbare rampen: een aardbeving en een tropische storm heel kort na elkaar. Voor mensen daar is dit hun ergste nachtmerrie die werkelijkheid wordt." Door de ligging van het eiland worden de inwoners vaker geteisterd door natuurrampen als aardbevingen, orkanen en overstromingen. "Het is ook nog eens een van de armste landen ter wereld, wat de bevolking extra kwetsbaar maakt. Mensen zijn afhankelijk van landbouw en visserij", zegt Nolte.
Het land verkeert ook nog in een politieke crisis. President Moïse werd een maand geleden vermoord bij een aanval op zijn huis. Sindsdien hebben bendes de controle over belangrijke wegen overgenomen, wat de toegang tot het getroffen gebied alleen maar moeilijker maakt.