Studenten tijdens introductieweek OWee van de TU Delft
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Introductieweken begonnen: 'Gelukkig kunnen we genoeg doen'

In diverse studentensteden in het hele land begint vandaag de introductieweek voor nieuwe studenten. Onbekommerd feestvieren is er niet bij vanwege de coronaregels, maar studenten zijn blij dat een hele hoop activiteiten wél kunnen doorgaan.

Op last van de gemeente zette het bestuur van de introductieweek in Groningen een streep door evenementen in de binnenstad, maar op een festivalterrein buiten het centrum mag wel van alles worden georganiseerd. Zo is er een terrassenfestival, waar maximaal 500 nieuwe studenten iets met elkaar kunnen drinken. Op een informatiemarkt leren de studenten dingen over het studentenleven in de stad.

"Gelukkig kunnen we genoeg doen, het wordt een heel mooie week", zegt Willemijn Griep, voorzitter van het KEI-bestuur, tegen RTV Noord. "Er gaat ontzettend veel wél door."

Ook de studenten hebben zin in de komende weken:

Introweken begonnen: 'Eindelijk zie je weer mensen'

Ook bij de UIT-week in Utrecht zijn ze blij dat er een stuk meer mogelijk is. "Vorig jaar waren er heel veel beperkingen en was er veel online. Nu kunnen we fysiek in het Griftpark toch een UIT neerzetten", zegt voorzitter Nabil Asaksak, van de introductieweek tegen RTV Utrecht. Zo worden er workshops aangeboden en gaan studenten in groepjes langs horecagelegenheden.

Toch heeft de organisatie van de UIT-week de online activiteiten niet helemaal losgelaten. Aan een digitaal programma doen zo'n 1800 nieuwe studenten mee. Daarvoor is in TivoliVredenburg een speciale tv-studio uit de grond gestampt. "We hebben deze week zes livestreams, allemaal erop gericht om de student kennis te laten maken met Utrecht en met hun medestudenten", legt Merel Smeets van de organisatie uit.

De televisiestudio van de UIT-week in TivoliVredenburg

In Maastricht gaat vandaag de INKOM van start, net als de Eurekaweek in Rotterdam en de EL CID in Leiden. Waar voorheen duizenden studenten een week naar Leiden kwamen om kennis te maken met de stad, is dit jaar gekozen voor een kort en kleinschalig programma van maximaal drie dagen, meldt Omroep West. Net als in Utrecht bestaat het programma daar ook uit een online en een fysiek gedeelte.

Hoewel de studenten blij zijn dat veel wél mogelijk is, blijft het een teleurstelling dat hun studententijd met beperkende maatregelen moet beginnen. "Deze week zal er vooral veel gefeest worden op anderhalve meter afstand. Maar ik hoop heel erg voor de aankomende studenten dat we het de rest van het jaar wel normaal kunnen doen", zegt Merel Smeets van de Utrechtse UIT-week.

Later in augustus starten ook hogescholen en universiteiten in Eindhoven, Nijmegen, Amsterdam en Enschede met hun introductietijd.

Advertentie via Ster.nl