Straten in de stad Kurume staan blank
NOS Nieuws

Japan roept miljoen inwoners op te schuilen voor noodweer

De autoriteiten in Japan hebben meer dan een miljoen mensen in het zuidwesten van het land opgeroepen om een veilige plek te zoeken vanwege het voortdurende noodweer. In vier regio's geldt het hoogste weeralarm vanwege de zware regenval en de modderstromen die daarvan het gevolg zijn.

Vooral de regio's Hiroshima, Nagasaki en Kyushu worden zwaar getroffen. De afgelopen dagen werden recordhoeveelheden neerslag gemeten. In sommige gebieden viel 50 millimeter regen in een uur tijd. Meerdere rivieren zijn overstroomd en verschillende straten staan blank. Zeker een persoon is al overleden door het noodweer, naar twee anderen wordt nog gezocht.

Japanners kunnen terecht in geïmproviseerde schuilplaatsen, zoals hier in Kurume

De Japanse minister van Rampenbestrijding roept mensen dringend op om alles te doen wat ze kunnen om zichzelf in veiligheid te brengen. Hij adviseert om thuis te schuilen op de hoogste verdieping, of gebruik te maken van de noodlocaties die door de overheid zijn ingericht.

Volgens weerkundigen zal de regen de komende dagen aanhouden in het zuidwesten van Japan. Op veel plaatsen wordt de komende 24 uur tussen de 200 en 300 millimeter regen verwacht. Er wordt daarom gevreesd voor meer overstromingen en aardverschuivingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl