Protest tegen sloop huurwoningen in Rotterdam
NOS Nieuws

Actievoerders, politieke partijen en vakbond in het geweer tegen woningtekort

Onder de naam Het Woonprotest hebben 54 actiegroepen, politieke partijen en organisaties besloten om gezamenlijk stelling te nemen tegen het tekort aan betaalbare woningen, stijgende huurprijzen en speculatie met woningen door beleggers. De groep wil opkomen voor huurders en voor starters op de markt voor koophuizen. Op een eigen website kondigt het samenwerkingsverband twee protesten aan voor september en oktober in respectievelijk Amsterdam en Rotterdam.

Onder de deelnemers zijn woonactiegroepen zoals de Woonbond, bewoners- en huurdersplatforms uit de grote steden, de FNV en partijen als PvdA, GroenLinks, Bij1, SP en de Haagse Stadspartij. Ze richten hun oproep aan het nieuwe kabinet en alle politieke partijen die de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar voorbereiden.

Henk Nijboer, PvdA-fractielid in de Tweede Kamer vatte bij BNR Nieuwsradio de hoofdpunten samen: "Er moeten een heleboel huizen worden gebouwd. Starters moeten er weer tussen kunnen komen. En de huren moeten worden gereguleerd, want huisjesmelkers vragen torenhoge huren."

Ook spreekt Het Woonprotest zich uit tegen de gevolgen van gentrificatie in de steden, het fenomeen dat stadswijken gerenoveerd worden of met dure nieuwbouw worden verfraaid, waardoor de woningen te duur worden voor de oorspronkelijke bewoners en zij hun toevlucht moeten nemen tot goedkopere wijken. De actiebeweging spreekt hierbij van "racistisch en klassistisch woonbeleid".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl