Veel wegen zijn slecht in de Verenigde Staten
NOS Nieuws

Omvangrijke deal in de VS over infrastructuur: 550 miljard dollar voor verbetering

De Amerikaanse Senaat heeft na maanden van onderhandelingen ingestemd met omvangrijke investeringen in de infrastructuur. Het 550 miljard dollar kostende pakket (circa 470 miljard euro) is bedoeld voor het verbeteren van wegen, spoorlijnen, bruggen en internetverbindingen. Samen met eerder goedgekeurde investeringen komt het totaal op circa 1000 miljard dollar.

Het is het eerste wetsvoorstel sinds het aantreden van president Biden dat Democraten en Republikeinen gezamenlijk aannemen. Mede daarom wordt het gezien als een duidelijke overwinning voor de president. 69 senatoren stemden in met het plan, onder wie 19 Republikeinen. Beide partijen hebben 50 zetels in de Senaat.

"Vandaag hebben we bewezen dat democratie nog steeds kan werken", zei Biden in een reactie. "We kunnen samen grote dingen doen, belangrijke dingen, voor het Amerikaanse volk."

Achterstallig onderhoud

De aanpak van de Amerikaanse infrastructuur is hard nodig, want er is veel achterstallig onderhoud. Twintig procent van de wegen en zo'n 45.000 bruggen zijn in slechte staat. Sommige bruggen zijn zelfs helemaal afgesloten omdat ze verzakt zijn.

Zoals de beroemde boogbrug van Memphis. Doordat de brug afgesloten is, moeten tienduizenden voertuigen per dag omrijden. Voor trucker Clifton Hughey kost het niet alleen extra tijd, maar ook geld, vertelde hij eerder in deze video:

Trucker Clifton moet uren omrijden vanwege gevaarlijke brug: 'Had allemaal voorkomen kunnen worden'

Ook het elektriciteitsnet en het waterleidingnet zijn verouderd en het internet is op veel plaatsen in Amerika erg traag. In het pakket is ook geld opgenomen voor het groener maken van energie en huizen in de Verenigde Staten.

Na de Senaat is het nu de beurt aan het Huis van Afgevaardigden om met het plan in te stemmen. Daar hebben de Democraten een meerderheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl