D66 en ChristenUnie: geen asielzoekers terug naar Afghanistan
D66 en Christenunie pleiten ervoor voorlopig geen asielzoekers naar Afghanistan terug te sturen. Nu het geweld in dat land steeds meer oplaait en de Taliban steden veroveren op het regeringsleger willen de coalitiepartijen een vertrekstop.
De Kamerleden Van der Werf (D66) en Ceder (ChristenUnie) vinden dat die stop in elk geval moet duren tot er een nieuw 'ambtsbericht' van Buitenlandse Zaken is over de situatie in Afghanistan. Ze hebben Kamervragen over de kwestie gesteld aan demissionair staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie.
Versnelde update
Regeringspartij CDA wil dat het kabinet versneld met een update van de veiligheidssituatie in Afghanistan komt. "De situatie lijkt sterk te verslechteren. De update lijkt pas in oktober te komen en zo lang zouden we niet moeten wachten", zegt Kamerlid Kuik. Ze vindt dat er geen uitgeprocedeerde asielzoekers naar landen moeten worden gestuurd waar de situatie onveilig is.
Het kabinet wil de mogelijkheid houden om uitgeprocedeerde asielzoekers uit te zetten naar Afghanistan. Gisteren bleek dat Nederland daarover samen met vijf andere Europese landen een brief heeft gestuurd aan de Europese Commissie. Volgens de brief moet de Commissie met Afghanistan gaan praten over naleving van het bestaande terugkeerakkoord en zou stopzetten een verkeerd signaal zijn.
Justitie vindt de situatie in Afghanistan "zorgelijk" en wijst erop dat er de laatste tijd geen Afghanen zijn teruggestuurd, maar wil de mogelijkheid niet uitsluiten. Een woordvoerder benadrukte gisteren dat elk geval individueel wordt beoordeeld.
Naast een deel van de Kamer zijn ook asieladvocaten en Vluchtelingenwerk kritisch over het regeringsbeleid. Veel Kamerleden pleiten ook voor een soepeler regeling om tolken die voor de Nederlandse missies in Afghanistan hebben gewerkt naar Nederland te halen.
Veteranen zeiden eerder al de situatie in Afghanistan met lede ogen aan te kijken. De frustratie zit bij hen diep: