NOS Nieuws

Nederland: Afghaanse asielzoekers moeten kunnen worden uitgezet

Het kabinet vindt dat het mogelijk moet blijven om uitgeprocedeerde Afghaanse asielzoekers uit te zetten naar Afghanistan. Het ministerie van Justitie bevestigt een bericht uit Trouw dat Nederland samen met Denemarken, Oostenrijk, Duitsland, België en Griekenland een brief daarover heeft ondertekend aan de Europese Commissie.

De commissie zou met de Afghaanse regering moeten gaan praten over naleving van het bestaande terugkeerakkoord.

De Europese Commissie vroeg Europese landen eerder juist om voorlopig geen asielzoekers terug te sturen naar Afghanistan, omdat dat land steeds onveiliger wordt. De afgelopen dagen hebben de Taliban steeds meer steden veroverd op het Afghaanse regeringsleger.

Deens persbericht

Trouw wijst erop dat de Deense regering een persbericht heeft uitgebracht over de brief aan de Europese Commissie. Volgens de brief zou het stopzetten van uitzettingen een verkeerd signaal zijn en zou het Afghaanse burgers extra motiveren asiel aan te vragen in Europa.

De woordvoerder van Justitie benadrukt dat nog steeds per individueel geval wordt beoordeeld of iemand kan terugkeren naar Afghanistan, maar de mogelijkheid categorisch uitsluiten wil Justitie dus niet. Daarom zou de Europese Commissie hierover in gesprek moeten blijven met de regering in Kabul.

ChristenUnie-Kamerlid Ceder, die eerder kritische Kamervragen heeft gesteld over het terugsturen van asielzoekers naar Afghanistan, spreekt op Twitter van een zorgelijke ontwikkeling.

Ook voorzitter Wil Eikelboom van de Vereniging Asieladvocaten & -Juristen Nederland is bezorgd. "Het past natuurlijk in de lijn van het Nederlandse regeringsbeleid ten aanzien van asielzoekers, namelijk dat ze er zo min mogelijk van willen hebben", zegt hij. "Maar de timing is natuurlijk gek. Want tegelijkertijd roept de overheid Nederlanders die in Afghanistan zitten wel op om te vertrekken. Maar asielzoekers terugsturen is geen probleem."

Eikelboom pleit voor een uitzetstop. "Het gaat daar steeds slechter. Dus je zou op z'n minst kunnen zeggen: doe even niks."

Woordvoerder Martijn van der Linden van Vluchtelingenwerk noemt de actie "schaamteloos en roekeloos". "Elke Afghaan die nu wordt uitgezet, wordt in levensgevaar gebracht", zegt hij. "Landen als Noorwegen, Zweden en Finland gaven al gehoor aan het verzoek van de Afghaanse overheid om voorlopig geen burgers meer uit te zetten. Nederland blijkt nu uitzettingen juist door te willen zetten."

Volgens hem is het huidige Nederlandse asielbeleid nog gebaseerd op verouderde informatie, en komt er pas in oktober een nieuw ambtsbericht over de situatie in Afghanistan. "De veiligheidssituatie is inmiddels zo verslechterd en veranderlijk dat het uitzetten van Afghanen een levensgevaarlijke gok is met hun leven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl