Alessandra Perilli en Gian Marco Berti vieren hun zilveren medaille

Waarom San Marino eigenlijk de grote winnaar van de Spelen is

Het mag inmiddels geen verrassing meer zijn: de Nederlandse atleten vestigden met 36 medailles een record. Nog nooit kwam er een delegatie terug van de Olympische Spelen met zo veel plakken goud, zilver en brons. Maar wat gebeurt er als je het aantal behaalde medailles gaat afzetten tegen het inwoneraantal van een land? En hoe verhoudt het een en ander zich tot het bruto nationaal product? Hier volgt het alternatieve medaille-overzicht.

Met drie medailles is San Marino eigenlijk het beste land dat in Tokio in actie kwam. Met een inwoneraantal van net iets meer 33.000 zette het ministaatje een prestatie van wereldformaat neer door twee zilveren (schieten en worstelen) en één bronzen medaille (ook met schieten) te veroveren. Omgerekend naar inwoneraantal per medaille 'scoort' San Marino 1 op 11.300.

Nederland doet het in dit klassement ook meer dan goed door tiende te worden: 1 medaille per 484.000 inwoners. De Verenigde Staten, winnaar van het echte medailleklassement, staan op de zestigste plaats met 1 medaille per 2,9 miljoen inwoners. Hekkensluiter is India (zeven medailles); daar is elke plak goed voor 197 miljoen inwoners.

Dan is het vervolgens ook interessant om te kijken naar de grote landen die vanuit Tokio met lege handen naar huis vertrokken. Lijstaanvoerder is Pakistan met 220 miljoen inwoners, het op vier na grootste land ter wereld als je kijkt naar het aantal inwoners.

Ook landen als Vietnam (97 miljoen) en Congo (89 miljoen) pakten in Tokio geen enkele medaille. Dat geldt ook voor Bangladesh, maar voor de 164 miljoen inwoners is dat helaas geen verrassing. Het Aziatische land pakte nog nooit een medaille op Zomer- of Winterspelen.

Triatlete Flora Duffy zorgde voor het eerste goud voor Bermuda.

Medailles per afgevaardigden

San Marino is ook het beste als je kijkt naar het aantal medailles per afgevaardigde sporter. Er deden vijf atleten mee, ze wonnen zoals bekend drie medailles en winnen dus 0,6 medaille per atleet. Nederland (275 atleten) staat 28ste in dat klassement met 0,13 medaille per afgevaardigde.

De grootste afvaardiging zonder succes is Chili, de 56 atleten slaagden er niet in een podium te beklimmen. De kleinste selectie mét succes is Bermuda: de twee atleten kwamen thuis met één gouden medaille (triatleet Flora Duffy).

Events

Dit klassement wordt iets eerlijker als je kijkt naar het aantal 'events'. Een land dat veel teamsporters afvaardigt, is anders in het nadeel. Japan deed als gastland aan zeer veel teamsporten mee, vaardigde 595 atleten af en deed aan 295 onderdelen mee, Nederland kwam bij 132 events in actie.

In dit klassement is Bermuda ook de beste, met één medaille bij twee events. De Verenigde Staten staan hier op de derde plaats: 0,41 medaille per deelgenomen onderdeel tegenover 0,18 medaille als je naar het totaal aantal afgevaardigden zou kijken.

Karateka Tareg Hamedi wint voor Saudi-Arabië de enige medaille

Diverse

Als je kijkt naar het bruto nationaal product, het inkomen van de gehele bevolking in een jaar bij elkaar opgeteld, is de Verenigde Arabische Emiraten het rijkste land (421 miljard) dat geen medaille heeft gewonnen, op de voet gevolgd door Singapore (5,6 miljoen met 339 miljard).

De 'duurste' medaille is die van Saudi-Arabië, want als je het BNP (700 miljard) deelt door het aantal medailles (1) kom je op, niet geheel verrassend, 700 miljard. Een Nederlandse medaille is 2,5 miljard.

Allemaal brons

Als laatste nog even terug naar de gewone medaillespiegel. Kazachstan behaalde acht medailles die allemaal brons van kleur waren. Oekraïne stond negentien keer op het podium, maar slechts één keer op de hoogste trede. In totaal behaalden 93 landen een medaille, dat betekent automatisch dat er 113 bij het IOC aangesloten landen zonder eremetaal huiswaarts keerden.