Surinaamse keirinsensatie Tjon En Fa zoekt sponsors: 'Hoop op Parijs' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

In het olympische keiringeweld fietste een opvallende naam naar de vierde plaats. Jaïr Tjon En Fa was de eerste Surinaamse baanwielrenner in een keirinfinale op de Olympische Spelen.

Na afloop was de 27-jarige baanrenner blij. "Ik ben niet ontevreden, het kon misschien beter. Toen ik de grote voorsprong van Jason Kenny zag, dacht ik: nu gaan we maar voor de tweede plek. Helaas niet gelukt, maar ik ben wel blij met het resultaat."

Tjon En Fa kwam ook in het sprinttoernooi in actie. Daar werd hij door latere winnaar Harrie Lavreysen al in de tweede ronde uitgeschakeld.

De toekomst voor baanrenner Tjon En Fa is onzeker. Het liefst gaat hij door tot de Spelen in Parijs over drie jaar. "Hopelijk leidt dit naar Parijs. Maar dat is nog niet zeker. We zien wel."

Brons voor Lavreysen in keirinfinale, Kenny verrast met goud Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De onzekerheid zit hem in de financiële middelen. "In Suriname hebben we niet veel sponsors. Dus het lastig om het geld bij elkaar te krijgen. Hopelijk maakt deze vierde plek wat los."

De laatste jaren zorgden zijn ouders voor de financiële ondersteuning. "Dat is voor hen ook moeilijk, ik wil ze dat niet nog drie jaar aandoen. Er zijn een heleboel mensen die achter me staan. Maar bedrijven zijn niet altijd gul om te sponsoren. Dat maakt het lastig."

Suriname veroverde in de historie twee medailles op de Olympische Spelen. Anthony Nesty pakte op de Spelen van 1998 in Seoel goud op de 100 meter vlinderslag, vier jaar later in Barcelona won Nesty op hetzelfde onderdeel zilver.

STER reclame