NOS NieuwsAangepast

Tientallen dorpen in Noordoost-Siberië geëvacueerd vanwege bosbranden

Inwoners van tientallen dorpen in het noordoosten van Siberië zijn vandaag geëvacueerd vanwege bosbranden. De dorpen liggen allemaal ten zuidoosten van de stad Jakoetsk in de regio Jakoetië. Het gebied kampt al weken met hevige natuurbranden.

Volgens de lokale autoriteiten zijn er nog zo'n twaalf andere nederzettingen die worden bedreigd door branden in de omgeving. Er staat een harde wind, waardoor het vuur zich snel kan verspreiden.

Onder meer in het dorp Bjas-Kjoejel sloegen de vlammen over naar de huizen:

De lokale autoriteiten melden dat er op dit moment 93 bosbranden woeden in een gebied van 1,1 miljoen hectare. Daarmee is Jakoetië volgens hen de zwaarst getroffen regio van Rusland, meldt persbureau AP.

In heel Rusland is dit jaar al meer dan 6 miljoen hectare land verwoest door ruim 11.000 natuurbranden, zegt de Russische minister van Defensie en Noodsituaties. Ter vergelijking: Nederland heeft een oppervlakte van bijna 4,2 miljoen hectare.

De afgelopen twee jaar woedden er ook al hevige bosbranden in het noordoosten van Siberië. In die regio is dit jaar volgens lokale autoriteiten sprake van de heetste en droogste zomer in meer dan honderd jaar.

Een lokale bestuurder zegt tegen AP dat het de afgelopen tweeënhalve maand niet of nauwelijks heeft geregend in de regio. "En dat met abnormaal heet en droog weer en een harde wind. In sommige gebieden ondervinden mensen ernstig ongemak vanwege de dikke rook."

Correspondent Iris de Graaf reisde vorige maand naar de afgelegen regio Jakoetië. In deze video doet ze verslag van wat ze daar zag:

Ruslands koudste regio staat in brand

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl