Opperste concentratie bij Nelly Korda tijdens de vierde ronde van het olympisch golftoernooi voor vrouwen.
NOS Sport

Familiesprookjes op de golfbaan: Korda pakt olympische titel, Indiase Ashok vierde

Nelly Korda heeft de olympische golftitel in de wacht gesleept. De Amerikaanse nummer een van de wereld begon in Saitama als koploper, maar verspeelde op de slotdag - die vanwege hevige regenval nog even onderbroken werd - haar ruime marge op de achtervolgers.

De Japanse Mone Inami profiteerde het meest. Ze maakte op de eerste 17 holes vijf slagen goed op Korda en begon als medekoploper aan de laatste hole. Daar strandde de Japanse jacht op het goud echter in de bunker. Inami noteerde een bogey en zag de kans op olympisch goud vervliegen.

Korda had zodoende genoeg aan par voor de olympische titel. Het zilver ging naar Inami, die in een play-off de Nieuw-Zeelandse Lydia Ko aftroefde. Vijf jaar geleden veroverde Ko nog zilver in Rio.

De Nederlandse Anne van Dam (25 jaar) besloot een tegenvallend olympisch toernooi als 57ste.

Zo vader, zo dochter

De 23-jarige Nelly Korda is de dochter van de Tsjechische oud-tennisser Petr Korda. Nelly werd geboren op 28 juli 1998, een kleine zes maanden nadat haar vader Petr de Australian Open op zijn naam had geschreven.

Op 1 februari 1998 beleefde Petr Korda het hoogtepunt uit zijn tennisloopbaan met de zege in de Australian Open.

Jessica Korda, de vijf jaar oudere zus van Nelly, eindigde in Tokio op de gedeelde 15de plaats. Ook hun 21-jarige broertje Sebastian Korda timmert sportief aan de weg. Met vader Petr als coach bereikte hij dit jaar de vierde ronde van het tennistoernooi van Wimbledon.

Moeder en dochter

De Indiase Aditi Ashok, de nummer 200 op de wereldranglijst, kon haar droomtoernooi net niet bekronen met een medaille. De 23-jarige golfster uit Bangalore begon de dag als eerste achtervolger op Korda (+3), maar kwam uiteindelijk net tekort voor het brons.

De Indiase Aditi Ashok en haar caddie (en moeder) Ashok Mash tijdens het olympisch golftoernooi.

Ze verwerkte de teleurstelling met haar moeder, want die assisteerde haar namelijk als caddie. Vijf jaar geleden werd de toen 18-jarige Ashok bij haar olympische debuut nog geassisteerd door haar vader. In Rio eindigde Ashok destijds als 41ste.

Van Dam vindt haar swing niet in Tokio

Anne van Dam begon zaterdag nog goed met twee birdies, maar daarna lukte er weinig meer. Van Dam ging rond in +6, eindigde met een totaal van 298 (+14) en hield in de eindstand slechts drie speelsters achter zich.

Van Dam, die in de golfwereld bekend staat om haar technisch volmaakte swing, zat wel in de top van golfsters met de verste afslagen. Slechts vier speelsters sloegen in Tokio gemiddeld verder dan de 251,6 meter per afslag van de Nederlandse.

Lengte zegt natuurlijk niet alles. Qua accuratesse (ballen die op de fairway belandden) was Van Dam deze week namelijk de zwakste van alle speelsters.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl