Wekdienst Tokio: Lavreysen begint jacht op hattrick en Hassan loopt de 10

De vijftiende Nederlandse nacht van de Olympische Spelen was een relatief rustige nacht. Het begon al vroeg, met om 06.00 uur Japanse tijd de marathon bij de vrouwen.

De Keniaanse Peres Jepchirchir was in 2 uur, 27 minuten en 20 seconden de snelste. De Nederlandse Andrea Deelstra kwam 9 minuten en 45 seconden later als 44ste over de streep.

De waterpolosters verloren de strijd om plek 5. Of zoals Maud Megens die wedstrijd eerder noemde: een soort van mishandeling. Golfster Anne van Dam (25) sloot het olympisch golftoernooi in Saitama af op plaats 57. Ze begon zaterdag nog goed met twee birdies, maar daarna lukte er weinig meer. De Amerikaanse Nelly Korda veroverde het goud.

VS opnieuw olympisch kampioen

Een van de hoogtepunten van afgelopen nacht was de finale van het basketbal. Topfavoriet Verenigde Staten werd voor de zestiende keer olympisch kampioen door Frankrijk in de finale te verslaan (87-82). Het was na 2008, 2012 en 2016 de vierde gouden medaille op een rij.

De rest van de dag zal in het teken staan van de baanwielrenners en Sifan Hassan, die haar derde afstand gaat lopen. Maar Hassan is niet de enige Nederlandse op de 10.000 meter. Ook Susan Krumins komt in actie. De race is om 12.45 uur te zien op NPO 1, NOS.nl en de NOS-app. Ook bij RadiOlympia op NPO Radio 1 is een verslag te horen. Op de website en app is tevens een liveblog te vinden.

Maar daarvoor worden er in de Nederlandse ochtend eerst nog medailles verdeeld op de wielerbaan van Izu. Bij de mannen staat vandaag de madison op het programma. Een nieuw onderdeel op de Spelen, ook wel bekend als de koppelkoers. Voor Nederland rijdt het koppel Van Schip/Havik. Het is meteen het enige onderdeel waarop er medailles te verdienen zijn.

Bij de sprint van de vrouwen gaan ze vandaag tot en met de kwartfinale en op de keirin voor de mannen worden vandaag de eerste rondes verreden. Met op beide onderdelen Nederlanders die deze week al goud hebben gewonnen.

Shanne Braspennincx won woensdag het keirintoernooi en Harrie Lavreysen was gisteren de beste in de sprint. Vandaag doet Lavreysen mee op de keirin en Braspennincx op de sprint. Lavreysen is niet de enige Nederlander op de keirin, ook Matthijs Büchli doet mee op het onderdeel achter de (tegenwoordig) elektrische gangmaker.

Springruiters en estafettevrouwen

Een andere finale met Nederlandse inbreng is die van de springruiters. Marc Houtzager, Harrie Smolders en Maikel van der Vleuten plaatsten zich vrijdag moeizaam voor de eindstrijd en komen vanaf 12.00 uur in actie bij de landenfinale.

De estafettevrouwen Lieke Klaver, Lisanne de Witte, Laura de Witte en Femke Bol gaan ook een gooi doen naar een medaille. Zij komen in actie op de 4x400 meter. In de halve finales liepen ze een Nederlands record. De wedstrijd begint om 14.30 uur.

Ook bij de estafettemannen staat de 4x400 meter op het programma. Jochem Dobber, Terrence Agard, Tony van Diepen en Ramsey Angela liepen in de series een dik Nederlands record. In de finale, die om 14.50 uur begint, gaan de mannen proberen een medaille te bemachtigen.