De Nederlandse atlete Sifan Hassan ontvangt een gouden medaille voor haar winst op de 5000 meter ANP

Sifan Hassan zal namens Nederland de vlag dragen tijdens de sluitingsceremonie. Dat heeft NOC*NSF bekendgemaakt.

Hassan is bij de Olympische Spelen in Tokio bezig aan een unieke prestatie. Ze doet mee aan de 1.500, 5.000 en 10.000 meter en dat heeft nog nooit iemand eerder gedaan.

Hassan won al goud op de 5.000 meter en brons op de 1.500 meter. Zaterdag om 12.45 uur loopt ze ook nog de 10.000 meter. Ook daar behoort ze weer tot de favorieten.

"Ik vind het een eer dat Pieter mij vroeg", zegt Hassan op de site van TeamNL. "Ik heb een heel druk schema deze week en focus me op mijn prestaties. Maar ik kijk er wel echt naar uit om morgenavond met de vlag het stadion in te lopen. We hebben hier heel mooie prestaties geleverd en het is echt bijzonder om dan de vlag te mogen dragen namens alle sporters van TeamNL."

Pieter van den Hoogenband legt uit waarom de keuze op Hassan is gevallen. "Sifan is een sportvrouw met een waanzinnig inspirerend verhaal die haar favorietenrol in Tokio glansrijk waarmaakt,'' aldus Van den Hoogenband. ''Ze heeft op een weergaloze manier olympisch goud gewonnen op de 5.000 meter. En dat enkele uren nadat ze, ondanks een val, haar serie op de 1.500 meter won. Gisteren volgde ook nog brons in de finale van de 1.500 meter."

Van den Hoogenband: "Sifan volgt haar eigen pad. En haar prestaties blijven niet onopgemerkt. Zeker omdat ze zo presteert in een sport waarin mondiaal enorm veel concurrentie is. Zij laat zien dat ze gewoon de allerbeste is. Dat inspireert velen ter wereld waaronder ook de rest van TeamNL."

STER reclame