NOS Nieuws

Eerste homostel krijgt baby via eiceldonatie bij draagmoeder: 'Grote mijlpaal'

Voor de eerste keer in Nederland heeft een homostel een baby via een draagmoeder met eiceldonatie gekregen. Vruchtbaarheidskliniek Nij Geertgen, waar het draagmoedertraject is gerealiseerd, noemt de geboorte een grote mijlpaal. "Voor alle wensouders die zo lang hebben moeten wachten om een kind te kunnen krijgen", is te lezen in een persbericht van de kliniek.

Roy en Corné zijn de vaders van de baby. "Op 5 augustus om 13.48 uur zijn wij de supertrotse papa's geworden van onze zoon Kaj. Met Kaj, onze draagmoeder Michelle en haar vriend gaat het goed. Wij zitten zelf even lekker op onze 'blauwe wolk' te genieten van onze knapperd."

Bij dit draagmoederschap, dat ook wel 'hoogtechnologisch draagmoederschap' wordt genoemd, wordt een ivf-behandeling uitgevoerd, waarbij eicellen van de moeder of een eiceldonor in het laboratorium bevrucht worden met spermacellen. Eerder was dit alleen mogelijk met eigen eicellen en sperma van de 'wensouders', maar nu is het ook mogelijk om een zwangerschap bij een draagmoeder tot stand te brengen met maar 50 procent genetisch materiaal van de wensouders.

De draagmoeder van de baby is dus niet de enige vrouw die bij het traject betrokken was: zij is zwanger geraakt via eiceldonatie. Daar heeft ze voor gekozen zodat het kindje niet haar genen heeft, en er minder binding met de baby zou ontstaan, zeggen de vaders tegen EditieNL.

En dan ook nog geboren in de Pride-week.

Vader Roy

Bij de bevalling waren de vriend van de draagmoeder, Roy en Corné aanwezig. "Het was een unieke situatie, met drie mannen naast het bed", zegt Roy tegen EditieNL. Hij is heel trots, gaat hij verder. "Vanaf het moment dat we hem vasthielden voelden we ons direct papa. En dan ook nog geboren in de Pride-week."

De draagmoeder zal Kaj blijven zien. Zelf heeft ze vier kinderen. "Dit is vriendschap voor het leven. De kinderen hebben zelf bedacht dat Kaj hun neefje is, en dat vonden wij ook wel een goed idee. Michelle zal altijd een tante blijven. We delen ook met liefde alle babyspam met haar."

Roy en Corné zijn niet het enige stel dat op deze manier een kind krijgt. Tientallen koppels hebben zich voor het traject bij Nij Geertgen aangemeld. De kliniek begeleidt inmiddels een aantal stellen bij het traject.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl