NOS Sport

De Goede in tranen na hockeygoud: 'Druk was zo hoog, zo trots op die meiden'

Er werd goud verwacht van de hockeysters. En er werd goud gewonnen ook door de hockeysters. Maar de tranen van Eva de Goede na afloop verklappen dat het allemaal lang niet zo vanzelfsprekend is als het klinkt.

"De druk was zo hoog", zegt de aanvoerster van Oranje. "Ik ben zo trots op al die meiden. Het is echt superknap."

De Goede zal zelf nog wel even terugdenken aan vier maanden geleden, toen een polsbreuk haar sportzomer leek te verpesten. En zij was niet de enige die te maken kreeg met tegenslag. Door blessures bij Lidewij Welten, Ireen van den Assem, Xan de Waard en Marijn Veen leek de ene na de andere dragende kracht af te vallen.

Wat een waanzinnige speelsters en wat een waanzinnig team.

Bondscoach Alyson Annan

"We blijven het gewoon goed doen als team en we vallen niet uit elkaar", prijst De Goede de sterke teamgeest. "Het allermoeilijkste is om nummer één te blijven. En we krijgen dat gewoon voor elkaar. Dat is superbijzonder."

Eva de Goede en Lidewij Welten

Nederland draait warm met EK-winst in juni. Waar ook blijkt dat een nieuwe generatie klaarstaat. Zo mag Felice Albers ook mee naar Tokio, waar ze liefst zeven keer scoort voor Oranje.

Droomafscheid Van Maasakker

Maar ook de oude garde laat zich niet onbetuigd. Voor Caia van Maasakker zijn de Spelen haar laatste kunstje als tophockeyster. Uitgerekend in de finale tegen Argentinië (3-1) schittert ze met twee rake strafcorners.

"Supermooi dat ze er vandaag invliegen. Olympisch goud, dat is het einde. Mooier kan je ook niet bedenken", zegt de 32-jarige verdedigster, boegbeeld van SCHC. "Ik kan het gewoon niet onder woorden brengen."

Bekijk hieronder de reacties van Alyson Annan, Caia van Maasakker, Lidewij Welten en Frédérique Matla:

Voor bondscoach Alyson Annan was de olympische titel ook het enige wat er nog aan ontbrak. Als coach dan, want als speelster won ze twee keer goud met de Australische hockeysters.

In 2016 ging het in de finale mis tegen Groot-Brittannië, al spreekt De Goede van een gewonnen zilveren medaille destijds.

"Hij is binnen", glundert Annan vijf jaar later. "De afgelopen anderhalf jaar zijn echt heel zwaar geweest, in alles wat we hebben moeten ervaren. Maar wat een waanzinnige speelsters en wat een waanzinnig team. Dit is zo'n mooie groep om mee samen te werken."

Acht duels, acht zeges

En laat er vooral geen duidelijkheid over bestaan of ze dit succes verdiend hebben. Annan: "Ze hebben elke wedstrijd gewoon goed gehockeyd."

Of zoals topscorer Frédérique Matla het verwoordt, nadat alle acht wedstrijden mede door haar negen treffers zijn gewonnen: "Dit is er eentje die we nooit meer gaan vergeten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl