NOS Sport

Hockeysters pakken goud, met generatie die elke denkbare prijs gewonnen heeft

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben met groot machtsvertoon goud veroverd op de Olympische Spelen. Alle acht wedstrijden in Tokio werden gewonnen, met als klap op de vuurpijl een afgetekende zege (3-1) op Argentinië in de finale.

In haar allerlaatste wedstrijd pushte Caia van Maasakker (32) twee strafcorners binnen. Een droomafscheid voor een van de boegbeelden van een generatie die alles won wat er te winnen viel.

Want Nederland is nu op elk denkbaar podium de beste. Wereldkampioen, Europees kampioen, maar ook de meest recente winnaar van de Pro League, de Champions Trophy en de World League.

Gouden lichting

De olympische titel moest het rijtje compleet maken. En Oranje liet er de afgelopen weken ook geen twijfel over bestaan wie er als grote favoriet de finale inging. Klein smetje op het toernooi was de haperende corner, maar ook dat oneffenheidje werd in de eindstrijd weggepoetst door deze gouden lichting.

Margot van Geffen, de maker van de 1-0

Met drie rake strafcorners werd in het tweede kwart de basis gelegd voor de zege. Margot van Geffen tikte een inzet van Frédérique Matla binnen, waarna Van Maasakker alle aandacht naar zich toetrok. Dat deed de verdedigster ook al bijna in de openingsfase, toen ze uit een corner de lat raakte.

Argentinië had weinig in te brengen, het land dat na vijf jaar weer eens een grote finale haalde. En dat aan de hand van Noel Barrionuevo, de 37-jarige strafcornerspecialist die onder bondscoach Carlos Retegui weer aanvoerder werd van de nationale ploeg.

Barrionuevo scoorde nog in de WK-finale van 2010, toen Argentinië in Rosario te sterk was voor Oranje. Waar de routiniers Lidewij Welten en Eva de Goede ook al bij waren.

Geen paniek na tegentreffer

Het was echter Agustina Gorzelany die uit een corner de eer redde, door de bal tussen de benen van Josine Koning door te mikken. Een gelukje, terwijl de zoemer voor het eind van kwart twee al afging. Maar een treffer die geen spoortje van paniek veroorzaakte bij de ploeg van Alyson Annan.

Van Maasakker (midden) neemt afscheid met goud en twee treffers in de finale

Annan, met Australië als speelster olympisch kampioen in 1996 en 2000, kon de eerste vrouw worden die dat daarnaast ook als coach werd. En halverwege was wel duidelijk dat ze dat ook ging worden.

Maria Verschoor wrong vrij voor keepster Maria Succi de beste kans van het derde kwart de nek om, waarna het duel zonder noemenswaardigheden naar zijn eind kabbelde.

Zo is Nederland na 1984, 2008 en 2012 voor de vierde keer olympisch kampioen en werd de negende gouden medaille tijdens deze Spelen met glans binnengehaald.

Bekijk hieronder de reacties van Eva de Goede, Caia van Maasakker, Frédérique Matla, Lidewij Welten en bondscoach Alyson Annan:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl