NOS SportAangepast

Hockeysters treffen Argentinië in finale na ruime zege op Groot-Brittannië

De Nederlandse hockeysters hebben voor de vijfde keer op rij de finale van het olympisch hockeytoernooi bereikt. In de halve finale rekende de ploeg van bondscoach Alyson Annan af met Groot-Brittannië, de ploeg die Oranje vijf jaar geleden in Rio de Janeiro nog van het goud hield.

In de finale neemt Nederland het vrijdag om 12.00 uur op tegen Argentinië, dat in de andere halve finale met 2-1 won van India, de ploeg van bondscoach Sjoerd Marijne.

In een warm en benauwd Oi hockeystadion in Tokio werd het liefst 5-1 voor Nederland dankzij treffers van Felice Albers (twee stuks), Marloes Keetels, Maria Verschoor en Frédérique Matla.

Geen revanchegevoelens

Na het goud in Peking (2008) en Londen (2012) moesten de Nederlandse hockeysters de olympische titel vijf jaar geleden onverwacht aan Groot-Brittannië laten.

In de laatste grote finale van blikvangers als Maartje Paumen, Naomi van As en Ellen Hoog bleek doelvrouw Maddie Hinch - net als een jaar eerder in de EK-finale in Londen - de grote sta-in-de-weg in de shoot-outs.

Toch wilde niemand in het Nederlandse kamp vooraf spreken van revanche. Waarom ook? Sinds de verloren finale is Oranje vrijwel onverslaanbaar: van de 101 gespeelde wedstrijden sinds de verloren finale in Rio gingen er slechts drie verloren, werd acht keer gelijk gespeeld en eindigde negentig duels in een Nederlandse zege.

Ook tegen Groot-Brittannië zijn de hockeysters sindsdien al tien duels ongeslagen (acht keer winst, twee keer gelijk).

Aftasten

Ook in Tokio bleven de hockeysters foutloos, maar uitgerekend in het groepsduel met de Britsen speelde Nederland moeizaam. De hoge druk die de Britsen in dat duel (1-0) wisten te ontwikkelen, bleef vandaag - wellicht door de zware omstandigheden - achterwege.

Desondanks had Oranje ook nu moeite om de Britse defensie te ontregelen. De eerste grote kans was voor Maria Verschoor, die geklungel van HGC-verdedigster Giselle Ansley net niet wist af te straffen.

De Nederlandse hockeysters luisteren naar het Wilhelmus voor de halve finale tegen Groot-Brittannië.

Pas in de slotfase van het eerste kwart kreeg Nederland een tweede mogelijkheid. Met nog tien seconden stond de opnieuw uitstekende doelvrouw Hinch - die na de Spelen aan de slag gaat bij promotieklasser Tilburg van coach Paumen - tot twee keer toe een Nederlandse voorsprong in de weg.

Genadeloos

Aan het begin van het tweede kwart sloeg Nederland echter genadeloos toe. Marloes Keetels behield het overzicht en speelde Laurien Leurink vrij op de kop van de cirkel, die na een fraaie passeerbeweging doorspeelde naar Felice Albers en die schoot door de benen van Hinch raak.

Felice Albers heeft de ban gebroken in de halve finale tegen Groot-Brittannië.

Amper een minuut later kegelde de volledig vrijgelaten Keetels de bal zelf onhoudbaar in de hoek van het doel.

Erop en erover

Toen Verschoor vlak na rust uit een strafcorner van Caia van Maasakker de 3-0 in het doel tikte, gingen de koppies bij de Britsen naar beneden. Zo kon Albers volledig ongedekt een voorzet van Lidewij Welten in het doel duwen. Voor olympisch debutante Albers was het al haar zesde doelpunt deze Spelen.

Vlak daarna sloeg het noodlot toe voor Keetels, die hard in aanraking kwam met de stick van Laura Unsworth en aan de kant verzorgd moest worden.

Marloes Keetels krijgt de stick van Laura Unsworth in haar gezicht.

De schade bij Keetels viel mee, maar wellicht was de ploeg toch even van de wijs gebracht. Uit het niets en met een beetje geluk kon Groot-Brittannië namelijk de 4-1 maken.

Een strafcorner van Giselle Ansley (na de Spelen speelster van HGC) werd van richting veranderd door Lidewij Welten en verdween door de legguards van doelvrouw Josine Koning in het doel.

In het vierde kwart ging Oranje op zoek naar een grotere voorsprong en die viel uit de zevende strafcorner van de wedstrijd: Frédérique Matla pushte de bal in de hoek en heeft nu in alle duels deze Spelen gescoord. Haar totaal staat zelfs al op negen, waarmee ze hard op weg lijkt naar de topscorerstitel.

Frédérique Matla scoorde in alle duels tijdens de Olympische Spelen. Tegen Groot-Brittannië maakte ze haar negende.

Sinds de Pro League-wedstrijd tegen België op 30 mei heeft Matla zelfs al in 13 duels op rij minimaal een keer gescoord. Daarmee verbrak ze het record van voormalig strafcornerkanon Lisanne Lejeune die tussen 1987 en 1988 in twaalf opeenvolgende duels minimaal een doelpunt maakte.

Na de 5-1 van Matla kwam Oranje niet meer in problemen, ook niet toen het vijf minuten in ondertal moest spelen na een gele kaart van Verschoor.

Sinds de introductie van het vrouwenhockey op het olympische programma is het al de zesde olympische finale van Nederland. Slechts een keer eindigde deelname niet in een medaille: in 1992 werd Nederland in Barcelona slechts zesde. Drie keer werd Oranje olympisch kampioen (1984, 2008 en 2012).

In de finale wacht Argentinië

De tegenstander in de olympische hockeyfinale is Argentinië, dat toernooirevelatie India de weg naar de eindstrijd versperde door de halve finale met 2-1 te winnen.

India, gecoacht door Sjoerd Marijne en Janneke Schopman, nam via Gurjit Kaur al na 2 minuten met een rake strafcorner de leiding. De Argentijnse aanvoerder Maria Noel Barrionuevo boog de achterstand in in het tweede en derde kwart, eveneens uit strafcorners, om in een overwinning.

Argentinië stond eerder in 2000 en 2012 in de olympische finale. Australië was in 2000 met 3-1 te sterk. In 2012 ging het goud met 2-0 naar Nederland.

De olympische finale is vrijdag om 12.00 uur Nederlandse tijd.

Bekijk hieronder de reactie van bondscoach Marijne, die nu in de strijd om het brons op revanche zint tegen Groot-Brittannië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl