Nadine Visser, Dafne Schippers, Marije van Hunenstijn en Naomi Sedney zijn in Tokio al na 100 meter gestrand in de olympische finale van de 4x100 meter.

Een verkeerde eerste overname van het stokje resulteerde in een diskwalificatie. In de series ging de overname tussen Nadine Visser en Dafne Schippers ook niet goed, maar toen kwamen ze ermee weg.

Het goud ging naar Jamaica. De gedoodverfde favoriet finishte in 41,02 en hield daarmee de Verenigde Staten (41,45) en Groot-Brittannië (41,99) achter zich.

Visser trok na de race onmiddellijk het boetekleed aan. "Natuurlijk wil je er in een olympische finale iets moois van maken. Dan moet je scherp overnemen. Stap 1 van de estafette is echter dan het stokje rond krijgt. En als dat al niet lukt..."

Schippers na foute wissel: 'Geen idee wat er gebeurde, moet het terugzien'

Nederland had na de moeizame overname in de series de overnames uitgebreid geanalyseerd. Het liet onverlet dat Schippers er niet in slaagde het stokje over te nemen.

"Ik heb geen idee waar het mis ging", zei Schippers. "Ik zal straks echt de beelden moeten terugkijken om te zien wat er fout was. Voor de race was ik enorm gefocust, echt ready. Het is zuur dat het dan zo afloopt."

Nederland had zich in een tijd van 42,81 als zevende geplaatst voor de eindstrijd. Het was de elfde maal sinds de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam dat Nederland vertegenwoordigd was in de finale van de 4x100 meter.

Slechts één keer reikte het nationale kwartet tot het erepodium. In 1948 won Nederland in Londen onder aanvoering van de ontketende Fanny Blankers-Koen het goud. Vijf jaar geleden, in Rio de Janeiro, eindigde het Oranje-viertal als negende.

Illustratief

De mislukte overname was illustratief voor het verloop van Schippers' derde Olympische Spelen. De 29-jarige atlete sloot een teleurstellend verlopen toernooi in mineur af. Een hardnekkige rugblessure was er debet aan dat ze zich op voorhand moest afmelden voor de 100 meter, het koninginnennummer van de atletiek.

Alleen door zich te sparen kon ze uitkomen op de dubbele afstand. Op die 200 meter, het nummer waarop ze tijdens Rio 2016 het zilver veroverde, sneuvelde ze in de halve finale met een tijd van 23,03.

Bij de mannen ging het goud tot veler verrassing naar Italië. De 'Azurri' baarden opzien door te finishen in 37,50. Eerder ging ook de 100 meter al naar Italië. Op het meest prestigieuze atletieknummer ging het goud naar Lamont Jacobs, die op de aflossing als tweede in actie kwam. Het kwartet werd gecompleteerd door Lorenzo Patta, Eseosa Desalu en Filippo Tortu.

Daarmee werd Groot-Brittannië met 0,01 seconde verslagen. Canada (37,70) voorkwam dat de 4x100 meter uitdraaide op een Europees onderonsje. Tijdens Athene 2004 kwam het voor de laatste maal voor dat een land uit Europa zegevierde. Groot-Brittannië zegevierde op Griekse bodem.

Jamaica, dat de laatste twee keer olympisch goud veroverde, finishte slechts als vijfde.

STER reclame