De Nederlandse atletes hebben de olympische finale bereikt van de 4x100 meter estafette. Nadine Visser, Dafne Schippers, Marije van Hunenstijn en Naomi Sedney eindigden slechts als vijfde in hun serie, waar de beste drie zich rechtstreeks plaatsten voor de eindstrijd.

De tijd van 42,81 seconden bleek uiteindelijk de zevende tijd van alle deelnemers, waardoor Nederland zich met de hakken over de sloot plaatste.

Met tegenstanders als Jamaica, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en de verrassende wereldkampioenen Italië hadden de Nederlandse sprintsters het niet getroffen in de serie.

Bovendien kreeg het kwartet eerder een teleurstelling te verwerken met de afzegging van de geblesseerde Jamile Samuel. Ook Schippers is verre van fit, zo bleek uit haar teleurstellende uitschakeling in de halve finales van de 200 meter.

Van Visser naar Schippers

In de estafette ging het bij de wissel tussen startloopster Visser en Schippers bijna mis. Schippers moest inhouden, maakte nog wel veel goed, maar zag vervolgens hoe Sedney op het laatste rechte stuk de top van het veld moest laten gaan.

Met de vijfde plaats leek de finale uit zicht, maar de 42,81 was toch genoeg om zich te plaatsen voor de finale op basis van tijd. "We maakten het onszelf onnodig spannend", zei de opgeluchte startloopster Visser. "Maar dit is natuurlijk supermooi."

Wat er precies mis ging bij de eerste wissel, wilde Schippers wel toelichten. "Normaal wisselen wij op het rechte stuk. Maar op deze baan is de bocht wat langer en daardoor was ik een split second te vroeg. En toen moest ik vol in de remmen. Maar daarna ben ik volle bak gegaan."

Of Samuel, die kampt met een lichte hamstringblessure mogelijk in de finale alsnog in actie kan komen, konden de vier niet zeggen. "Het is sowieso aan haar", verwoordde Schippers de twijfel.

"We gaan kijken hoe fit Jamile is. Maar ik denk dat de kans groot is dat we met dit kwartet zullen lopen. Dat is misschien ook beter, want nu kunnen we de puntjes nog op de i zetten. Gelukkig krijgen we nog een kans."

Groot-Brittannië snelste, Jamaica spaart kanonnen

Groot-Brittannië was de beste in de eerste serie met een tijd van 41,55 seconden. De VS werd tweede in 41,90 voor Duitsland, dat 42,00 op de klok zette.

Bij Jamaica (42,15) bleven Elaine Thompson-Herah en Shelly-Ann Fraser-Price, de nummers een en twee van de individuele 100 meter, aan de kant in de series. Shericka Jackson, winnares van het brons, liep wel mee bij de Jamaicaansen.

De finale is vrijdag om 15.30 uur, dus met Nederland. Visser acht het kwartet zeker niet kansloos: "In de finale gaan er nog wel wat andere stokjes vallen."

STER reclame