Een brand bij een buitenwijk van Athene
NOS Nieuws

Duizenden geëvacueerd om natuurbranden bij Athene

Ten noorden van de Griekse hoofdstad Athene zijn duizenden mensen geëvacueerd vanwege de aanhoudende natuurbranden. Honderden brandweerlieden probeerden tevergeefs te voorkomen dat het vuur het dichtbevolkte deel van het schiereiland Attica, waarop Athene ligt, zou bereiken. Een belangrijke snelweg vanuit het noorden richting Athene is afgesloten.

De kustwacht van het nabijgelegen eiland Evia heeft een grootschalige reddingsoperatie met patrouilleboten en koopvaardijschepen opgezet om honderden mensen via het water te evacueren.

In een televisietoespraak zei premier Mitsotakis gisteravond dat de absolute prioriteit van de autoriteiten het helpen van mensen is. "Huizen kunnen opnieuw opgebouwd worden en bomen gaan weer groeien, maar het verlies aan mensenlevens kunnen we niet compenseren." Ook benadrukte hij dat de branden het gevolg zijn van een veranderend klimaat: "De branden zijn een uiting van de realiteit van klimaatverandering."

Bosbranden bedreigen dorpen bij Athene, dorpsbewoners blijven

Volgens Griekse media braken er gisteren 99 nieuwe branden uit, waarmee het totaal aantal natuurbranden in het land uitkomt op 145. In het hele land zijn duizenden brandweerlieden en vrijwilligers actief. Ze krijgen bij het blussen hulp van het leger. Zo'n twintig blusvliegtuigen en helikopters zijn ingezet. Frankrijk, Zweden, Roemenië en Cyprus hebben ook blusvliegtuigen en brandweerlieden naar Griekenland gestuurd.

Voor vandaag wordt een stevige wind verwacht, wat de situatie vermoedelijk zal verergeren, zei Mitsotakis. De regio Attica en het zuiden en westen van het schiereiland Peloponnesos zijn het zwaarst getroffen.

Het is al ruim een week zeer heet in Griekenland, net als in een aantal andere Zuid-Europese landen. Als gevolg van de warmte en droogte kampen ook Turkije, Italië en Albanië met natuurbranden.

Meerdere EU-lidstaten zijn de door bosbranden geteisterde gebieden te hulp geschoten. De hulp wordt in Brussel gecoördineerd en deels gefinancierd uit een Europees noodhulpprogramma. Nederland stuurt deze week blusvliegtuigen naar Albanië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl