ING maakt veel meer winst en keert miljarden uit aan aandeelhouders
ING heeft de winst het afgelopen kwartaal zien vervijfvoudigen en reserveert 3,6 miljard euro voor de aandeelhouders. Deels via het inkopen van eigen aandelen en deels via het uitkeren van dividend wil de bank dat geld naar aandeelhouders laten vloeien.
Na 30 september mag dat weer van de ECB als een bank er goed voor staat. Vanwege de coronacrisis moesten banken de winstuitkeringen vorig jaar staken.
Onder aan de streep maakt de bank bijna 1,5 miljard euro winst. Vorig jaar was dat in het tweede kwartaal zo'n 300 miljoen. Omdat het economisch beter gaat ziet de bank minder risico's. Een deel van het geld dat in de stroppenpot is gestopt komt vrij. Vorig jaar was het beeld omgekeerd. Toen moest de bank 1,3 miljard opzij zetten om mogelijke tegenvallers op te vangen.
Het leningenboek is de afgelopen maanden kleiner geworden, onder meer doordat er is afgelost. Ook ziet de bank bij klanten meer interesse in beleggen. Wereldwijd werden er ongeveer 160.000 nieuwe rekeningen geopend. Op de beleggingsrekeningen is ook meer geld gestort, maar de groei van het aantal transacties stokte in het tweede kwartaal.
Negatieve spaarrente
De winst mag dan flink toegenomen zijn, dat betekent niet dat er enig perspectief is op een hogere spaarrente. Banken moeten nog steeds 0,5 procent boeterente betalen over geld dat ze stallen bij de Europese Centrale Bank. Dat is verplicht als geld niet wordt uitgeleend.
Daarbij wordt er nog steeds veel geld in de economie gepompt. "Er wordt gezorgd dat de rente laag blijft, en die lage rente heeft een reflectie op ons businessmodel", zegt ceo Steven van Rijswijk. Wie meer dan een ton spaargeld heeft, betaalt daar sinds 1 juli een negatieve rente van een half procent over.
Rente-inkomsten over uitstaande leningen zijn nog wel met afstand de grootste inkomstenbron van ING, al heeft de bank moeite dit op peil te houden.
Klimaat stresstest
Omdat klimaatverandering impact kan hebben op uitstaande leningen van banken, neemt de ECB vanaf volgend jaar klimaatrisico's mee in de stresstesten die bij banken worden gehouden, zegt Van Rijswijk.
Daarbij wordt gekeken naar scenario's als overstromingen, een stijgende zeespiegel of juist droogte. "Wat zou dat betekenen voor bijvoorbeeld onze hypotheekportefeuilles en hoe zouden we daar dan mee omgaan?"
Eind vorige week werden de resultaten van een stresstest door de Europese Bankenautoriteit gepubliceerd. Daaruit kwam naar voren dat Nederlandse banken er goed voor staan.