ANP
NOS Sport

Negenvoudig wereldkampioen Rossi (42) stopt met motorracen

Motorcoureur Valentino Rossi heeft zijn afscheid van de wedstrijdsport aangekondigd. De 42-jarige Italiaan, die negen wereldtitels op zijn naam heeft staan, maakt het seizoen in de MotoGP nog af en zet dan een punt achter zijn imposante carrière van een kwart eeuw.

Rossi, die in 1997 in de 125cc-klasse voor het eerst wereldkampioen werd en in 2009 in de MotoGP voor het laatst, maakte het nieuws bekend in de aanloop naar de Grand Prix van Stiermarken die komend weekeinde in Oostenrijk verreden wordt.

"Aan het begin van het seizoen dacht ik nog door te gaan in 2022", zei 'The Doctor' op een persconferentie. "Maar de resultaten vielen tegen. Dat zette me tijdens elke race meer en meer aan het denken. Dit is de juiste beslissing."

AFP
Valentino Rossi

De in navolging van zijn vader immer met startnummer 46 rondracende Italiaan staat in het lopende seizoen na negen races op de negentiende plaats in de WK-stand van de MotoGP. Drie keer haalde de 115-voudig grandprix-winnaar de finish niet.

Tien keer Assen

Rossi, beschouwd als een van de beste coureurs aller tijden, veroverde zeven van zijn negen wereldtitels in de hoogste raceklasse (eerst nog de 500cc en daarna de MotoGP). Alleen zijn landgenoot Giacomo Agostini heeft er met acht stuks meer dan The Doctor.

Rossi kwam dit jaar hard ten val bij de TT Assen, waar hij in het verleden tien keer als eerste over de finish kwam en in 2009 de honderdste GP-zege uit zijn loopbaan boekte. Voorafgaand aan de race werd de publiekslieveling benoemd tot ereburger van de Drentse stad.

Een overzicht uit 2019 van hoogtepunten uit de carrière van de destijds 40-jarige Valentino Rossi:

De hoogtepunten uit de carrière van de 40-jarige Valentino Rossi

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl