Quartararo wint negentigste editie TT van Assen, harde crash Rossi Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Fabio Quartararo heeft bij de negentigste TT van Assen gezegevierd in de MotoGP en zo zijn leidende positie in de WK-stand in de koningsklasse versterkt. De 22-jarige Fransman nam in de zesde ronde de leiding en reed geleidelijk weg van de rest van het veld.

De marge slonk in de slotfase, maar 'El Diabolo' hield stand en boekte zijn vierde zege van het seizoen. Eerder won Quartararo in Qatar, Portugal en Italië.

De Spanjaard Maverick Vinales (Yamaha) werd tweede, voor zijn landgenoot Joan Mir (Suzuki). Voor publiekslieveling Valentino Rossi (42) kwam door een val een einde aan zijn waarschijnlijk laatste race in Assen. Rossi ging in de Ruskenhoek onderuit en zag zijn Yamaha kapot stuiteren in de grindbak.

De negenvoudig wereldkampioen is immens populair in Assen. Hij won in zijn carrière tien keer de TT.

Teammanager Wilco Zeelenberg over de crash van Valentino Rossi:

Zeelenberg over crash Rossi: 'Hij is blij dat hij niet geblesseerd is'

"Hij is blij dat hij niet geblesseerd is", zegt Yamaha-teammanager Wilco Zeelenberg over de val van Rossi, die met een snelheid van 170 tot 200 kilometer per uur uit de bocht vloog. "Hij is blij dat hij zelf nog heel is. Alle delen van de motor die stuk zijn, zijn te vervangen."

Zeelenberg liet in het midden of het de laatste race was van Rossi in Assen.

De Italiaan werd voorafgaand aan de TT benoemd tot ereburger van de Drentse hoofdstad. Rossi hield op zijn beurt ook van de TT; hij sprak vaak zijn waardering uit voor het snelle circuit en genoot van de vele Nederlandse fans die elk jaar de tribunes bevolkten en de nummer 46 vereerden. Dit jaar werden er overigens vanwege de coronamaatregelen slechts 11.000 in plaats van de gebruikelijke 110.000 motorsportfans toegelaten.

Bendsneyder betraft

In de Moto2-klasse begon de Nederlander Bo Bendsneyder als dertiende op het circuit in eigen land. De motorcoureur zei vooraf te streven naar een toptiennotering, maar vertrok bij de start nog voordat de lichten uitwaren en werd bestraft met twee 'long laps'.

Bekijk hieronder de reactie van Bo Bendsneyder:

Bendsneyder te vroeg van start, knokt zich terug op circuit van Assen

De Kalex-coureur zakte naar de 22ste plek, maar vocht zich tot in de laatste bocht nog terug naar plek vijftien. Waarmee hij toch nog één punt in het kampioenschap wist te sprokkelen. Raúl Fernández won de race.

In de Moto3-klasse ging de zege in Assen naar Dennis Foggia. De Italiaanse Honda-coureur bleef de Spanjaard Sergio García (Gas Gas) en de Italiaan Romano Fenati (Husqvarna) voor

STER reclame