NOS Sport

België maakt verzameling titels compleet met olympisch hockeygoud

De Belgische hockeyers hebben op de Olympische Spelen in Tokio de gouden medaille veroverd na Australië op shoot-outs te kloppen. De ploeg van de Nieuw-Zeelander Shane McLeod maakt de verzameling titels na het WK-goud in 2018 en het EK-goud in 2019, nu compleet met de olympische titel.

Onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Coen van Bunge ging het over en weer in het Oi Hockey stadion in Tokio. In de eerste helft had België duidelijk de overhand en wist het veel kansen te creëren.

Maar de regerend wereldkampioen wist deze niet te benutten. Pas na rust kwam België op een 1-0 voorsprong door Florent van Aubel, het was nu of nooit voor Australië.

Het initiatief kwam dan ook van de Australiërs en na wat gepriegel in de cirkel werd de gelijkmaker via Tom Wickham op het scorebord gezet. In de slotfase kon het beide kanten op. Australië overleefde een Belgische strafcorner en kwam er nog enkele malen gevaarlijk uit, maar shoot-outs bleken onvermijdelijk.

Florent van Aubel viert zijn doelpunt.

De eerste shoot-out voor Australië ging al meteen mis. Maar na een volkomen misslag van de Belgische aanvoerder Felix Denayer was Australië weer terug in de race om het goud. Vincent Vanasch zette de fout van zijn aanvoerder recht door de volgende shoot-out van Australië weer de cirkel uit te tikken.

België juicht te vroeg

Uiteindelijk was het aan Vanasch om de laatste shoot-out van Australiër Jacob Whetton te stoppen. Dat lukte, toen de bal op de paal ging en dus stond heel België al te juichen. Echter werd er een overtreding van de Belgische keeper geconstateerd. Na ingrijpen van de videoscheidsrechter moest de shoot-out over worden genomen.

De Belgen mochten nog een keer juichen: Vanasch redde de shoot-out en België kon zich dan echt olympisch kampioen noemen.

De titel is een fraai afscheidscadeau voor bondscoach McLeod, die naar zijn vaderland terugkeert. Zijn Nederlandse assistent Michel van den Heuvel wordt zijn opvolger.

De strijd om het brons eerder op de dag kreeg ook een Australisch tintje. De hockeyers van India haalden voor het eerst sinds 1980 (toen werd het goud) weer een olympische medaille.

De ploeg van de Australische bondscoach Graham Reid was Duitsland met 5-4 de baas. Duitsland (dat in Rio de bronzen medaille mee naar huis nam) stond in het tweede kwart nog met 3-1 voor, maar vlak voor rust keerde het tij en kwam India langszij.

De achtvoudig olympisch kampioen liep na rust rap uit naar 5-3. Duitsland staat door de winst van India voor het eerst sinds 2000 niet op het olympisch podium.

Of de Nederlandse bondscoach van de vrouwen van India, Sjoerd Marijne, het voorbeeld van de mannen kan volgen is de vraag. De ploeg strijd morgen met Groot-Brittannië om het brons.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl