Jeffrey Hoogland ANP

Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen, de twee topfavorieten voor de olympische titel, hebben zich in Tokio eenvoudig geplaatst voor de halve finales van het individuele sprinttoernooi.

Hoogland opende dag drie van het sprinttoernooi met zijn race tegen de Maleisiër Azizulhasni Awang. Hij zette even aan, ving de versnelling van Awang simpel op en passeerde zonder problemen als eerste de finish.

In de kwartfinales, waarin het best-of-3-systeem geldt, nam Hoogland het vervolgens op tegen de Fransman Sebastien Vigier. In de eerste heat versnelde Hoogland dermate hard bij het ingaan van de laatste ronde dat Vigier het gelijk liet lopen. In de tweede heat gaf Hoogland zijn tegenstander evenmin kans: 2-0 en door naar de laatste vier.

Ook Lavreysen begon zijn dag met een duel met een Maleisiër: Muhammad Sahrom. Hij liet het initiatief in eerste instantie aan Sahrom, maar versnelde met nog anderhalve ronde te gaan en pakte gelijk twintig meter voorsprong. En ook hij won zonder al te veel inspanningen zijn heat.

Daarna wachtte zesvoudig olympisch kampioen Jason Kenny. Op papier een zware tegenstander, maar in de praktijk is Lavreysen de laatste jaren altijd sneller geweest dan de Brit.

Dat bleek ook in de eerste heat. Kenny ondernam geen pogingen Lavreysen te verrassen, waarop de Nederlander simpelweg de kop nam en Kenny niet liet passeren.

In heat 2 ging Kenny wel voor een vroege aanval, maar Lavreysen had hier een goed antwoord op. Daardoor plaatste ook de wereldkampioen zich met 2-0 voor de halve finales.

Bekijk hieronder de reacties van Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland:

STER reclame