Olympisch kampioen 200 meter Andre de Grasse EPA

Na drie bronzen en een zilveren medaille heeft sprinter Andre De Grasse eindelijk een olympische titel veroverd. De Canadees troefde in Tokyo twee Amerikanen af op de 200 meter. De Grasse won in 19,62 seconden. Kenneth Bednarek (tweede in 19,68) en wereldkampioen Noah Lyles (derde in 19,74) moesten het afleggen tegen de winnaar van het brons op de 100 meter.

De Grasse wordt getraind door Rana Reider, die na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro Dafne Schippers ging begeleiden. Reider verdween eind 2018 plotseling uit Nederland, waarna De Grasse zich bij hem meldde. Hij is de tweede Canadees met olympisch goud op de 200 meter. Zijn landgenoot Percy Williams was de beste op de Spelen van Amsterdam in 1928.

De Grasse veroverde bij de Spelen in Rio de Janeiro zilver op de 200 meter achter de ongenaakbare Usain Bolt en brons op de 100 meter en de 4x100 meter. Twee jaar later ging hij in zee met Rana Reider, die Nederland net de rug had toegekeerd en terugging naar de Verenigde Staten. De Grasse vestigde zich in Florida om zijn olympische missie te doen slagen. In Tokio werd het op de 100 meter opnieuw brons. "Dat was een teleurstelling", keek hij na zijn triomf terug op de gebeurtenissen eerder in de week.

Op de 200 meter leek het opnieuw geen goud te worden. Favoriet Lyles leidde op het rechte stuk naar de streep, maar viel kort voor de finish stil. De Grasse stoof voorbij en hield de tweede Amerikaan Bednarek achter zich. Erriyon Knighton, de derde Amerikaan in de finale, finishte als vierde. "Ik had een geweldige bocht. Ik moest rustig blijven. Het was een geweldige race", glunderde De Grasse.

Kenia heerste op de 800 meter. Emmanuel Korir was de sterkste. De Keniaan bleef met 1.45,06 zijn landgenoot Ferguson Rotich maar net voor. De 26-jarige Korir won in 2018 vier keer een Diamond League-wedstrijd op de 800 meter, maar daarna bleven successen uit.

Zo strandde hij op de WK in 2019 al in de halve finales. Korir, die met zijn constant knikkende hoofd een enigszins typische loopstijl heeft, moest aanvankelijk Peter Bol nog voor zich dulden, maar met een prachtige eindsprint liet hij iedereen kansloos. De Australiër Bol werd uiteindelijk vierde achter de Pool Patryk Dobek.

Nowicki ruilt brons in voor goud

Wojciech Nowicki veroverde het goud bij het kogelslingeren. De Pool was in de finale een klasse apart en won met een afstand van 82,52 meter. Nowicki werd in 2018 Europees kampioen, maar had op de mondiale toernooien een abonnement op brons.

Zo werd hij derde op de Spelen van Rio en op de laatste drie WK's. Ditmaal was hij in de finale goed voor de verste drie worpen. De Noor Eivind Henriksen won zilver met 81,58 meter. Pawel Fajdek maakte het Poolse feestje compleet door met 81,53 meter brons voor zich op te eisen. Fajdek greep bij de laatste vier wereldtitels, maar bleef op de Spelen van 2012 en 2016 al in de kwalificatie steken.

STER reclame