ANP
NOS SportAangepast

Torenspringster Van Duijn plaatst zich bij olympisch debuut voor halve finale

Torenspringster Celine van Duijn heeft haar olympische droom een vervolg gegeven. In de kwalificaties eindigde de Europees kampioene van 2018 als 11de van de 30 deelneemsters.

Dat was genoeg voor een plek in de halve finale, waarin de beste achttien deelneemsters zullen uitkomen. De halve finale is vannacht om 03.00 uur, de finale met de beste twaalf springsters van de halve eindstrijd is donderdagochtend om 08.00 uur.

"Gemakkelijk is het nooit", zei Van Duijn na afloop. "Maar als elfde door, daar ben ik zeker tevreden mee."

Olympische droom

In aanloop naar de Spelen kampte Van Duijn met schouderblessures, door de impact met het water. Een sprong van de tien meter hoge toren, waarbij snelheden van 60 kilometer per uur worden gehaald, is niet voor iedereen weggelegd.

Toch was de voormalig topturnster niet van haar olympische droom af te brengen. "Dit is waar ik mijn hele leven naartoe heb gewerkt", vertelde Van Duijn kort voor haar vertrek naar Tokio. "Links- of rechtsom, ik ga ervoor zorgen dat ik er echt klaar voor ben en alles ga geven wat er in mij zit."

Onder toeziend oog van haar coach Edwin Jongejans en de breiende Britse topschoonspringer Tom Daley begon de 28-jarige Amersfoortse voorzichtig met een tweeënhalve salto voorwaarts gehurkt.

Met haar tweede sprong (2,5 salto achterwaarts gehoekt) kwam Van Duijn de gewenste top-18 binnen en met een knappe score bij haar derde sprong (ondanks een lichte aarzeling in de handstand op de toren) dook ze zelfs de toptwaalf binnen.

ANP
Celine van Duijn bereidt zich voor op de kwalificaties van het torenspringen in Tokio.

Het voorzichtige begin is geen reden tot onrust, verklaarde Van Duijn achteraf. "Mijn eerste twee sprongen zijn met een lage moeilijkheidsfactor, dus dan weet ik dat ik ergens onderaan bungel. Maar ik kijk niet naar het scorebord of waar ik sta. Ik kijk alleen naar de punten per sprong. En dan is het koptelefoon op en een beetje lezen."

De vijf sprongen van Celine van Duijn (kwalificaties)

Sprong (moeilijkheid) Score (klassement per sprong) Progressie klassement
1. 2,5 salto binnenwaarts gehoekt (2.8) 54,60 (22ste) 22ste
2. 2,5 salto achterwaarts gehoekt (2.9) 60,90 (12de) 18de
3. dubbele salto met 1,5 schroef vanuit handstand (3.2) 67,20 (6de) 12de
4. 3,5 salto voorwaarts gehoekt (3.0) 58,50 (17de) 10de
5. 2,5 salto achterwaarts met 1,5 schroef (3.2) 65,60 (9de) 11de
306,80 (totaal) 11de (eindstand)

En toen moest 'de sleutelsprong' nog komen. Die kenschets werd vooraf gegeven aan de vierde sprong van Van Duijn (3,5 salto voorwaarts gehoekt), een sprong die weliswaar niet de hoogste moeilijkheidsgraad heeft in haar repertoire, maar in de uitvoering voor Van Duijn wel het meest veeleisend is.

Uit de gebalde vuist van coach Jongejans werd al duidelijk dat Van Duijn een goede sprong had afgeleverd en met een score van 58,50 steeg Van Duijn naar de tiende plaats. Ook in haar vijfde poging leverde Van Duijn een zeer solide sprong af, waardoor ze zich als 11de mag opmaken voor de halve finale.

NOS
Tevredenheid bij Celine van Duijn na haar 'sleutelsprong' in de kwalificaties van het torenspringen.

De prestaties van trainingsmaatje Inge Jansen, die eerder deze week knap vijfde werd op de 3-meterplank, hebben Van Duijn geïnspireerd. "Ik ben supertrots op haar", zegt Van Duijn stralend.

"Ik vond het geweldig om mee te maken. Dus het geeft een boost, maar ook wel bepaalde prestatiedruk. Want ook al doen we allebei een totaal ander onderdeel, hebben we toch altijd onderlinge competitie. Wat zij presteert, wil ik ook presteren."

Vijfde worden in de finale van het torenspringen is niet onmogelijk, maar zal wel een hels karwei worden. Eremetaal lijkt buiten bereik.

Chinese jeugd domineert

Van de laatste negen olympische edities in het torenspringen ging het goud liefst zeven keer naar China. Titelverdedigster Ren Qian, die als 15-jarige de jongste olympisch kampioen werd op dit onderdeel, is er in Tokio niet bij.

Dit jaar wordt China vertegenwoordigd door de 14-jarige Quan Hongchan en de 15-jarige Chen Yuxi. De twee Chinese vrouwen plaatsten zich als nummers een en twee voor de halve finale. Klassementsleidster Chen liet met 88,00 (3,5 binnenwaartse salto) ook de hoogste score noteren.

De Canadese routinier Meaghan Benfeito, in Rio nog goed voor brons, plaatste zich eveneens voor de halve finale.

  • NOS
    De toptien van de kwalificatie voor het torenspringen voor vrouwen bij de Olympische Spelen in Tokio.
  • NOS
    De nummers tien tot en met twintig van de kwalificaties van het torenspringen voor vrouwen bij de Olympische Spelen in Tokio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl