Op weg naar Tokio 'springen' Van Duijn en Jansen ook op het droge

Schoonspringsters met ambitie zijn natuurlijk veelvuldig in een bad te vinden. Maar dan toch niet in een recreatiebad, zou je denken. Een léég recreatiebad bovendien!

Toch is het de locatie waar Inge Jansen en Celine van Duijn menig uurtje samen doorbrengen. Ze zijn allebei al zeker van een olympisch startbewijs op hun eigen specialiteit - respectievelijk de driemeterplank en de toren (10 meter) - maar ze willen in Tokio ook als duo aan de bak. Bij het synchroonspringen dus.

Voor de training beschikken ze - net als de toplanden - sinds kort over een heuse droogspringinstallatie: twee planken naast elkaar en een groot kussen ervoor om in te landen. En die staat in dat lege bad in Eindhoven.

Inge Jansen op weg naar de Europese titel in 2019 Pro Shots

"Wel een grappige locatie, ja", beaamt de 25-jarige Jansen, die vorig jaar de Europese titel op de driemeterplank veroverde. "Het houdt de sfeer heel erg gezellig."

Timing

Maar daar is het bondscoach Edwin Jongejans uiteraard minder om te doen. Hij ziet de droogspringruimte vooral als een ideaal middel om aan de timing te werken. Want dat beide vrouwen op artistieke wijze het water in kunnen duiken staat buiten kijf - Van Duijn verraste in 2018 met EK-goud - maar synchroonspringen is toch weer een ander verhaal.

"Als je helemaal alleen een sprong maakt, doe je dat altijd toch net wat anders dan wanneer je dat met z'n tweeën moet doen", vertelt de 27-jarige Van Duijn. "Het is de kunst om zelf goed te springen, maar het ook synchroon goed te hebben. En daar zit nog wel wat werk in voor ons beiden."

Bondscoach Edwin Jongejans bekijkt, met de glijbaan op de achtergrond, de beelden met het schoonspringduo NOS

Aan inzet geen gebrek. "We trainen bijna zes uur per dag samen", licht Jansen toe. "Om de twee weken gaan we naar het buitenland, waar we een kamer delen. Het is bijna een tweelingzus met wie je alles samen doet."

Topzeven

Van Duijn begrijpt wat haar partner-in-crime bedoelt. "Hoewel we allebei totaal verschillend zijn, hebben we wel hetzelfde doel. En we zijn ook allebei bereid om daar hard voor te werken. Daardoor groei je ook naar elkaar toe."

Als duo lijken Jansen en Van Duijn meer kans op een medaille te hebben dan individueel. Maar ze moeten zich nog wel plaatsen voor dat onderdeel. De pijlen zich gericht op het laatste kwalificatiemoment in april.

Celine van Duijn en Inge Jansen in actie bij de WK van 2019 EPA

"We moeten de topzeven halen bij de World Cup. Dat is zeker haalbaar, want bij de afgelopen WK zijn we ook zevende geworden. Maar het wordt wel heel hard vechten."

Beste olympische jaar

Jongejans, in 1991 wereldkampioen op de (niet-olympische) eenmeterplank, werkte veertien jaar in Groot-Brittannië en leverde daar een koppel af dat vier jaar terug in Rio de Janeiro olympisch goud won op de driemeterplank. Hij heeft er alle vertrouwen in dat er in Tokio ook een Nederlands koppel op de deelnemerslijst staat.

"We hebben hele goede resultaten gehaald", motiveert hij zijn optimisme. "Ik ben heel trots op ze. Allebei Europees kampioen en ze hebben het ook geweldig gedaan in de World Series. Maar ik wil dat 2020 voor het schoonspringen het beste olympische jaar ooit wordt."

STER reclame