Een jaar na de explosie in Beiroet: vragen onbeantwoord, langzame wederopbouw
Het is vandaag een jaar geleden dat de Libanese hoofdstad Beiroet werd opgeschrikt door een enorme explosie. Een gebeurtenis die bij Libanezen op het netvlies staat gebrand en vele levens voorgoed veranderde. 218 mensen overleefden de ramp niet en duizenden mensen raakten gewond.
Omstreeks 17.30 uur 's avonds (Nederlandse tijd) kwamen de eerste berichten binnen over een 'harde knal' in de Libanese hoofdstad. Al snel verschenen de eerste foto's en video's op sociale media van de explosie. Later bleek dat er in het havengebied van Beiroet 2750 ton ammoniumnitraat lag opgeslagen, dat was ontploft na een brand in een loods. Vrijwel meteen werd duidelijk dat de ravage enorm was. Duizenden mensen werden dakloos en kantoren, winkels en andere panden werden verwoest.
Dit gebeurde er vorig jaar in Beiroet op 4 augustus en de dagen daarna:
Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft de Libanese overheid het onderzoek naar de ramp en de rechtsgang belemmerd. Daardoor blijven veel vragen onbeantwoord. Zo is tot op heden is de oorzaak van de ramp onduidelijk.
Na de explosie zijn er zo'n 25 mensen opgepakt die in verband werden gebracht met de ramp, veelal havenarbeiders en douanebeambten. Inmiddels zijn dertien van hen weer vrijgelaten. Nabestaanden eisen nog steeds gerechtigheid.
Geen hulp van de overheid
Voor de wederopbouw moeten de inwoners van Beiroet het vooral hebben van eigen geld en dat van ngo's. Op hulp van de overheid hoeven ze niet te rekenen: het land gaat door een van de grootste economische crises ooit. Als gevolg van de ramp is de regering gevallen en is het land daardoor politiek instabiel.
In het buitenland zijn na de ramp verschillende inzamelingsacties opgezet, waaronder in Nederland. Giro555 heeft destijds ruim 15 miljoen euro opgehaald. Uit een rapportage van de stichting blijkt dat inmiddels 10,8 miljoen euro is besteed aan onder meer voedsel, water, onderdak en psychosociale hulp voor ruim 80.000 kinderen en volwassenen.
Al het glas, ijzer en allerlei andere brokstukken zijn weggehaald, maar over het algemeen verloopt de wederopbouw niet overal voorspoedig. In de haven, de plek van de ramp, is amper iets opgeruimd. Sommige kantoren, flats en andere gebouwen zijn inmiddels wel weer opgeknapt.
Onderstaande video neemt je mee naar verschillende plekken in Beiroet met beelden van net na de ramp én beelden van vorige maand. Te zien is dat nog niet alles als vanouds is:
In Libanon is vandaag de nationale dag van rouw afgekondigd. Aan het eind van de middag lopen nabestaanden een mars richting de haven. Om 17.07 uur Nederlandse tijd, het exacte tijdstip van de explosie, wordt daar een minuut stilte gehouden om de slachtoffers te herdenken. Daarna is er een mars naar het parlement.