Wonden van inwoners Beiroet helen nog, iedereen helpt elkaar na explosie
Carmen Dorlo
redacteur Online
Carmen Dorlo
redacteur Online
Het voelt nog als gisteren voor veel inwoners van Beiroet: de enorme explosie in de haven, nu twee weken geleden. De hele stad en omgeving werden geraakt. Er vielen zeker 171 doden en duizenden gewonden; veel huizen werden verwoest. Inmiddels is het meeste puin in het centrum geruimd, maar zijn de problemen nog niet opgelost. De wederopbouw gaat langzaam, vooral omdat veel mensen willen dat het buiten de autoriteiten omgaat, zegt correspondent Daisy Mohr.
Veel mensen hebben vanwege de economische crisis in Libanon geen geld om hun huis op te knappen. Hebben ze dat wel, moeten ze bouwvakkers en materieel vinden. En dat is moeilijk, gezien de grote vraag. "Het komt op jezelf aan hier. Als jij de dag na de explosie geld en materieel had om te beginnen met opknappen, ben je nu al best ver. Maar als je geen geld hebt, zit je nu nog met een verwoest huis of zonder ramen."
Om de mensen zonder geld of hulp te assisteren, worden er burgerinitiatieven opgezet. "Er is hier ontzettend veel solidariteit", zegt Mohr. "Er wordt geld ingezameld en burgers helpen bij het opbouwen van de huizen. Het is heel bijzonder om te zien hoe iedereen wil helpen."
Van koelkast tot voordeur
Een van die initiatiefnemers is de Libanese architect Nayla Khoury. Met vier collega's en vrienden zamelt ze geld in om het interieur van huizen op te knappen. "Het verschilt per huis hoe we helpen. In het ene huis ontbreken deuren en regelen we die, in het andere leveren we een koelkast en een oven", vertelt ze telefonisch vanuit Beiroet.
Khoury stuurde ook deze foto's van de huizen die ze opknapt:
Momenteel helpen ze vijf huishoudens. "We lopen door de straten van Beiroet om te kijken wie onze hulp het meest nodig heeft. Dat zijn meestal oude of arme mensen. Als we een donatie krijgen, gaan we met deze mensen het gesprek aan hoe we ze het beste kunnen helpen."
Het vijftal probeert de woningen weer leefbaar te krijgen, zegt Khoury. Daarbij krijgen ze veel hulp. Niet alleen ontvangen ze donaties, ook zijn er lokale ondernemers die spullen gratis of met korting leveren. "Iedereen wil helpen. Een bedrijf levert ons verf tegen de inkoopprijs, meubelproducenten geven ons hoge kortingen. Het is ongelooflijk hoe de burgers elkaar onderling helpen. Iedereen is moe, kapot en boos, maar doet er alles aan om zijn steentje bij te dragen."
Van ontbrekende ramen tot onbewoonbare huizen
De hulp is echt nodig, zegt Mohr. Er zijn veel huizen die op instorten staan. "De schade verschilt per wijk. In sommige straten ontbreken alleen de ramen, in andere straten is er instortingsgevaar en andere straten zijn weer onbewoonbaar."
Zo zag Beiroet er de dag na de explosie uit:
Al die verwoesting doet pijn, zegt Khoury. "Dit was het bruisende hart van Libanon. Hier gingen we naar het werk. Naar school. Uit eten. Iedereen heeft hier herinneringen. En nu, alles is verwoest. Het breekt je hart."
Dode stad
Ook Osama Rahwanji is emotioneel. "Beiroet is een dode stad geworden", vertelt hij. "Er is geen energie meer te voelen en je ziet de wanhoop op de gezichten van de inwoners."
Veel restaurants en bedrijven zijn nog gesloten, zegt Rahwanji. "Het zal nog lang duren voordat de wonden geheeld zijn, fysiek en mentaal. Dit gaat niemand vergeten. De bewoners van Beiroet zullen altijd met de gevolgen van de explosie moeten leven."