Bol straalt als ze bronzen medaille krijgt uitgereikt in Tokio Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Femke Bol liet na het behalen van haar fraaie bronzen plak op de 400 meter horden niet na om de mensen om zich heen mee te nemen in haar succes. "Ik sta hier met een bronzen plak, maar die is voor ons allemaal", zei de 21-jarige Amersfoortse na de medailleceremonie. "Het is bizar wat we als team voor elkaar krijgen."

Bol doelde daarmee op onder anderen op Bram Peters, die haar al sinds haar vijftiende onder zijn hoede heeft, en de Zwitserse bondscoach Laurent Meuwly. De trainers schaafden aan alles, inhoud, snelheid, techniek, en droegen bij aan de weg van Bol naar de wereldtop in de afgelopen jaren.

Blij met brons: 'Was op mijn allerbest'

Bol noteerde in de finale een nieuw Europees record van 52,03, maar moest haar meerdere erkennen in Sydney McLaughlin (nieuw wereldrecord van 51,46) en Dalilah Muhammad (51,58). "Die meiden zijn echt van een bizar niveau", zei Bol. "Dat je met 52,03 derde wordt, zegt een hoop."

"Ik ben blij dat ik relatief dichtbij kon blijven", aldus Bol. "Ik wist dat ik op mijn allerbest moest zijn en dat ben ik geweest. Ik ging zo hard als ik kon en probeerde mee te gaan en dat heeft me deze tijd gebracht. Ik kan op dit moment niet meer. Zij zijn sterker."

Bol denkt na huldiging aan team en trainers: 'Deze is van ons allemaal' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Reikhalzend werd uitgekeken naar de confrontatie tussen Bol en McLaughlin en Muhammad. Ook door Bol zelf, die zich eindelijk kon meten met de twee Amerikaanse sterren.

"Eindelijk lopen tegen de besten", zei Bol. "Je kijkt zo uit naar dit moment. Nu is het in één keer gedaan, zo gek. Het is hier leeg zonder publiek, maar ik wil iedereen bedanken die om 4.30 uur is opgestaan om te gaan kijken."

Nieuwe kans op estafette

Bol droeg de medaille ook op aan de andere atleten van het Nederlandse team. Met trainingsmaatje en goede vriendin Lieke Klaver, Liemarvin Bonevacia en Ramsey Angela viel ze net buiten het podium op de 4x400 meter estafette gemengd,

Donderdag begint ze met onder anderen Klaver aan een nieuwe missie in de series van de 4x400 meter estafette voor vrouwen. Bol is de drijvende kracht achter het team dat op jacht gaat naar een medaille.

Kijk hieronder naar een samenvatting van de race, Bols eerste interview na afloop en de reactie van winnares Sydney McLaughlin.

STER reclame