Reuters Connect

Femke Bol is in een spannende olympische finale op de 400 meter horden als derde geëindigd.

De gouden medaille ging na een prachtige race naar de Amerikaanse Sydney McLaughlin in een nieuw wereldrecord: 51,46. Regerend kampioene Dalilah Muhammad (51,58) werd tweede. De tijd van 52,03 van Bol was een persoonlijk en Europees record.

Met zijn drieën maakten ze er een memorabele en razendsnelle race van. Wereldkampioene Muhammad had de beste start, maar op het laatste rechte eind stoomde McLaughlin op naar het goud. Bol bleef lang in het spoor van beiden. Tot ze de twee Amerikaansen in de slotmeters moest laten gaan.

Wie twee jaar geleden had gezegd dat Bol met McLaughlin en Muhammad om goud zou strijden, was voor gek verklaard. Bol maakte destijds in het warme Doha haar debuut op de WK en werd in de halve finales uitgeschakeld met een tijd boven de 56 seconden.

Grote stappen

In Tokio meldde Mclaughlin zich afgelopen week als nieuwe wereldrecordhoudster. Muhammad was vooraf de grootste concurrente van Mclaughlin, maar de twee Amerikaanse vedetten kregen er het afgelopen jaar met Bol een serieuze tegenstander bij.

Dankzij het uitstel van de Spelen had Bol een extra jaar om zich verder te ontwikkelen en maakte ze letterlijk en figuurlijk grote stappen. Haar tijden vlogen naar beneden, records werden continu bijgesteld. Op 4 juli nog bracht ze het Nederlands record nog op 52,37.

Kijk hieronder naar Bols eerste interview na afloop en de reactie van winnares Sydney McLaughlin.

Het coronavirus zorgde er vanaf 2020 voor dat veel atletiekwedstrijden niet doorgingen en dat Bol zich tijdens haar opmars nog niet had kunnen meten met de twee Amerikaanse wereldtoppers. Tot de olympische finale.

Nederland op 22 medailles

Door het brons van Bol komt het aantal medailles van Nederland in Tokio op 22. Eerder in de nacht behaalde zwemster Sharon van Rouwendaal zilver. Er werd zes keer goud behaald, acht keer zilver en acht keer brons.

STER reclame