Zaya Nurai Island, waar de villa van Juan Carlos staat
NOS Nieuws

Spaanse ex-koning heeft alleen nog een huis met zes badkamers

  • Rop Zoutberg

    correspondent Spanje

  • Rop Zoutberg

    correspondent Spanje

Oud-koning Juan Carlos verliet precies een jaar geleden Spanje na een serie onthullingen over gesjoemel met geld. Hij dook op als "gast" in de Verenigde Arabische Emiraten, waar Carlos op een klein eiland woont. Hoewel hij officieel nog nergens van beschuldigd is, lijkt de weg terug naar Spanje onmogelijk.

Een hotelovernachting op het eilandje Zaya Nurai, voor de kust van Abu Dhabi, kost zo'n 950 euro. In het hoogseizoen schiet de kamerprijs de 1000 euro snel voorbij. Daarvoor krijgt de gast een privé-zwembad en ook een (volgens de aanprijzing) Nespresso-koffiemachine. Wie geluk heeft, ziet zelfs de voormalige Spaanse koning voorbij schuifelen.

De ex-koning woont niet in het hotel, maar in een van de elf villa's van Zaya Nurai. Zijn villa beslaat 1000 vierkante meter, heeft een privéstrand en zes badkamers. Af en toe bezoeken zijn twee dochters, de prinsessen Cristina en Elena, hun vader. Onduidelijk is of ook de vier politieagenten die de gevluchte koning begeleiden in de villa bij de palmbomen wonen.

Zaya Nurai Island, waar de villa van Juan Carlos staat

Precies een jaar geleden werd duidelijk dat Juan Carlos de vlucht vooruit koos. Een foto toonde de ex-koning, gebogen op een vliegtuigtrap na zijn landing in de Verenigde Arabische Emiraten. Zonder zijn vrouw Sofía, van wie hij na buitenechtelijke avonturen al langer gescheiden leefde. Maar met steeds harder klinkend gebonk over financieel gesjoemel in zijn hoofd.

In een eerste poging zich te distantiëren had koning Felipe in maart 2020 al afstand gedaan van de toekomstige erfenis van zijn vader. Maar het had nauwelijks effect. Met bijna dagelijks onthullingen over vermeende malversaties bleef één weg over: het land verlaten. Niet alleen om Juan Carlos te redden, maar feitelijk de hele Spaanse monarchie.

Volgens de Spaanse journalist en Felipe-biograaf José Apezarena heeft Juan Carlos aan Felipe laten weten dat hij graag zou terugkeren naar Spanje, maar dat hij dat niet doet zonder toestemming, aldus Apezarena tegen persbureau AFP. Het standpunt van het Spaanse hof is volgens de journalist dat zolang Juan Carlos nog juridische problemen boven het hoofd hangen, hij beter niet terug kan komen.

Het turbulente leven van Juan Carlos heeft inmiddels ook de aandacht van televisieproducenten gekregen. Liefst vijf producties zijn op dit moment in de maak. Het verst gevorderd is El Rey (De koning), een serie die meteen drie seizoenen van elk tien afleveringen beslaat.

Verveling grootste vijand

De oud-koning kan als bewoner van Zaya Nurai prachtige zonsondergangen verwachten. Ook is er de belofte dat pottenkijkers op grote afstand blijven. En dat kan kloppen. Foto's van het verblijf van de gevallen koning op Zaya Nurai zijn er nauwelijks. Groot is het eiland Zaya Nurai - nog geen halve vierkante kilometer - in ieder geval niet.

Dat maakt meteen ook verveling tot de grootste vijand van Juan Carlos (83). Hij doodt de tijd met kranten lezen, gymnastiek en films kijken, weet El País. De maandlasten voor zijn onderkomen, becijferd op "enkele tienduizenden euro's" vallen voor rekening van de Spaanse schatkist. Weggegooid geld of niet, voorlopig komt daar weinig verandering in. Want alleen fervente monarchisten geloven nog dat de bejaarde Juan Carlos ooit nog terugkeert naar zijn land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl